L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

Què és Wine Travel Observer (WTO)?

Wine Travel Observer és el primer estudi de tota l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya el 2024.

QUÈ ÉS WINE TRAVEL OBSERVER?

Wine Travel Observer és el primer estudi de tota l’oferta d’enoturisme a Catalunya. “Tota”? Sí, tota. Perquè fins a gener de 2024 els estudis de l’oferta d’enoturisme, amb una llista de cellers elaboradors i de cellers visitables, o d’experiències del món del vi, només tenien en compte els cellers associats dins de les Rutes del Vi. En canvi WTO estudia tots els cellers visitables de Catalunya, formin o no part de clubs de producte d’alguna de les Rutes del Vi de Catalunya, de les diputacions, o de l’Agència Catalana de Turisme.

 

QUÈ DIFERENCIA WTO D’ALTRES ESTUDIS?

La principal diferència és la voluntat d’unir una oferta àmplia, diversa i singular a Catalunya. Per fer-ho, proposem superar les fronteres traçades per les Denominacions d’Origen. Els territoris de WTO són espais netament turístics: el Priorat inclou la DOQ Priorat, i la DO Montsant. El Penedès supera les barreres geogràfiques de les tres Denominacions d’Origen que la solquen (DO Penedès, DO Cava i DO Catalunya).

 

PERQUÈ NEIX WINE TRAVEL OBSERVER?

WTO vol quantificar i qualificar tot l’enoturisme a Catalunya. Per saber on estem i cap a on anem, amb xifres i tendències. L’estudi planteja resoldre grans preguntes al voltant de l’enoturisme actual.

Per fer-ho hem seguit una metodologia:

1.- TERRITORIS DEL VI

Hem fet un mapa amb els 10 territoris enoturístics que considerem a Catalunya. Hem estudiat les 9 Rutes del Vi oficials, i les que encara no ho són, sense disticions. Finalment, hem obert una zona anomenada “disseminats” on estudiem tots els cellers elaboradors, i visitables que no es troben dins de les fronteres de les Rutes.

Mapa Rutes del Vi a Catalunya

2.- CELLERS ELABORADORS 

A continuació hem analitzat quants cellers elaboradors hi ha a Catalunya actius el 2023. Segons WTO del 2024, hi ha 918 cellers elaboradors, o projectes vinícoles. L’actualització és periòdica, perquè és un recompte viu. Dels 918 cellers disposem de més de 50 dades d’anàlisi.

3.- CELLERS VISITABLES

En tercer lloc, hem analitzat quants cellers es podien visitar. Hem detectat que 451 cellers (prop de la meitat dels elaboradors) són visitables. D’aquests, hem estudiat una mostra significativa, amb 102 enquestes de qualitat a cellers representatius, que ens han permès estudiar 110 noves variables.

4.- EXPERIÈNCIES

La darrera part de l’estudi ha separat els cellers visitables entre els que no tenien un producte enoturístic definit, i els que sí que el tenien. Aquells que anaven més enllà del missatge “Oberts a visites” o “Visita’ns” hem fet un estudi de l’oferta, a partir de variables com el preu, la durada, o què oferien a la visita.

 

QUÈ VOL DIR CELLERS ‘DISSEMINATS?

A Catalunya hi ha, com a mínim, 40 cellers enllà de zones de vins. Una de les novetats de WTO és incloure els cellers i projectes vinícoles que es troben fora de les zones vinícoles, o de les Rutes del Vi. Són una quarantena de cellers que fins ara eren invisibles a les estadístiques d’elaboradors de vi. 

QUINS CELLERS INCLOU?

“Disseminats” inclou cellers que estan fora de les zones de producció, com Eccocivi a Les Gavarres, o Bauma de les Deveses a Sant Julià de Cerdanyola (Berguedà). També cellers de la DO Catalunya, com Ca n’Estruc, a Esparreguera, o Domini de Sant Pere, a Lloret de Mar. També cellers amb seu a la ciutat de Barcelona, com Can Calopa a Collserola.

 

COM S’HAN FET LES ENTREVISTES DE QUALITAT?

Les entrevistes s’han fet entre els mesos d’octubre i novembre de 2023. La majoria han estat per telèfon, tot i que una part també han estat presencials. Les respostes eren voluntàries i anònimes. Els resultats mostren la mitjana de les respostes d’un territori, o del conjunt del país, sense entrar en detalls de què va respondre cada celler.

 

QUI HA PARTICIPAT A WTO?

EL 100% de les entrevistes s’han fet amb els responsables d’enoturisme de cada celler. La prioritat era conèixer de primera mà les necessitats laborals i formatives dels encarregats de contractar personal. També els seus plans de futur i els seus objectius. D’aquesta manera l’Escola d’Enoturisme de Catalunya pot conèixer de primera mà les necessitats dels cellers.

Articles Relacionats

“Vols que t’avisem quan es publiquin nous articles a Wine Travel Observer? Subscriu-te gratuïtament per rebre la newsletter”.