L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

Quantes Rutes del Vi hi ha a Catalunya?

A Catalunya hi ha 9 Rutes del Vi, tot i que no totes són oficials. Aquestes són les Rutes del Vi que hem estudiat a Wine Travel Observer.

 

QUANTES RUTES DEL VI HI HA A CATALUNYA?

A Catalunya hi ha 9 Rutes del Vi, segons l’estudi Wine Travel Observer (WTO). Ara bé, no totes són oficials. La Ruta del Vi del Penedès va ser la primera a crear-se, a principis del 2000. És la més madura i la que té uns requisits d’admissió més elevats. Posteriorment s’han anat creant altres Rutes del Vi. L’única que només ho és de manera oficiosa és la Ruta del Vi del Priorat, creada pel departament de Turisme del Consell Comarcal del Priorat

QUINES RUTES DEL VI HI HA A CATALUNYA?

Mapa Rutes del Vi a Catalunya

QUINS MUNICIPIS INCLOUEN LES RUTES DEL VI?

Les Rutes del Vi de Catalunya s’han creat després de les Denominacions d’Origen. Les fronteres de les Denominacions es van traçar observant el cultiu històric de cada zona vinícola. Si vols saber més de què és una Denominació d’Origen, o quantes Denominacions d’Origen hi ha a Catalunya pots consultar aquests articles. 

Per aquest motiu, les Rutes del Vi solen incloure els municipis on és permès d’elaborar vins. Cada Ruta té les seves característiques. Per exemple, la Ruta del Vi de Lleida inclou set subzones. La Ruta del Vi de la DO Empordà ocupa dos espais diferents dins de les comarques de l’Alt i el Baix Empordà, o la Ruta del Vi del Penedès s’eixampla des de les comarques de Barcelona (part del Baix Llobregat, Garraf, part de l’Anoia i Alt Penedès) fins a les comarques de Tarragona (Baix Penedès).

QUI HI HA DARRERA DE LES RUTES DEL VI?

Generalment, les Denominacions d’Origen estan al capdavant, però no en tots els casos. Algunes Rutes del Vi es financen públicament a través de diferents vies:

  • Municipals (ajuntaments)
  • Comarcals (Consells Comarcals)
  • Diputacions o Patronats de Turisme (Demarcacions)
  • Generalitat (Agència Catalana de Turisme o INCAVI)

 

Com a curiositat, al Penedès hi conviu la Ruta del Vi del Penedès amb La Carretera del Vi, que agrupa uns determinats cellers. I al Priorat s’ha creat Priorat Enoturisme, que complementa Turisme Priorat (pública).

Articles Relacionats

“Vols que t’avisem quan es publiquin nous articles a Wine Travel Observer? Subscriu-te gratuïtament per rebre la newsletter”.