L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

Quants cellers elaboradors hi ha a Catalunya?

A Catalunya hi ha 918 cellers elaboradors actius a finals de desembre de 2023, segons l’estudi Wine Travel Observer.  

QUANTS CELLERS HI HA A CATALUNYA?

A Catalunya hi ha 918 cellers elaboradors de vins i caves, segons l’estudi Wine Travel Observer (WTO). Aquestes dades s’han comptat a finals de desembre de 2023. El recompte ha tingut en compte tots els elaboradors de vins i caves. Si vols saber quants d’aquests cellers són visitables llegeix aquest article.

QUÈ CONSIDEREM UN CELLER ELABORADOR?

Per a WTO un celler és tant un viticultor petit que treballa una vinya i elabora vi en un garatge, com un celler gegantí que embotelli un milió d’ampolles. En aquest sentit s’utilitza la paraula “celler” també en projectes d’elaboradors que no disposin de celler propi, perquè elaboren els seus vins en un celler d’un tercer, o en un viver de celleristes.

COM HEM COMPTAT ELS CELLERS ELABORADORS?

L’estudi s’ha fet de manera molt exhaustiva, intentant recomptar tots els projectes d’elaboradors de vins que hi ha a Catalunya. Hem seguit aquests tres passos:

1.- En primer lloc, hem comptat els cellers donats d’alta a les 10 Denominacions d’Origen territorials de Catalunya, a finals de desembre de 2023. Si vols saber què és una Denominació d’Origen, o quantes Denominacions d’Origen hi ha a Catalunya consulta aquests articles.

2.- A continuació hem comptat els cellers donats d’alta a la DO Catalunya, que té un territori nacional; i els cellers catalans de la DO Cava, que té una superfície que s’escampa per diferents punts de l’estat espanyol.

3.- Seguidament, hem comptat tots els projectes d’elaboració de vins que estan fora d’una Denominació d’Origen. En aquest sentit, s’han tingut en compte els cellers agrupats a la marca col·lectiva Corpinnat; els cellers que estan fora de DO a Catalunya que han participat de manera pública en fires i tastos al llarg de 2023.  

Finalment, hem descartat els cellers duplicats que apareixien a més d’una llista.

Cellers Elaboradors de Vins i Caves a Catalunya

QUANTS CELLERS ELABORADORS HI HA A LA LLISTA?

La llista dels cellers de WTO no coincideix exactament amb els cellers inscrits a les DO, perquè hem fet una selecció descartant:

• Cellers inscrits més d’una vegada a la mateixa seu física
• Cellers tancats, inactius, o desapareguts.

Tot i així, si vols estar segur que el teu projecte s’ha comptat a WTO, pots escriure un correu a info@winetravelobserver.com.

QUANTS CELLERS ELABORADORS HEM ANALITZAT?

Hem estudiat 948 cellers, tot i que 30 els hem descartat del recompte per considerar que no estaven actius. D’aquesta manera ens ha quedat una llista amb 918 cellers.

QUANTS CELLERS ELABORADORS ESTAN INACTIUS?

Hem retirat 30 cellers estudiats de la llista incial per tres motius:

  1. Tancats. Han cessat la seva activitat de manera permanent. Per exemple, per jubilació dels titulars.
  2. Inactius. Fa més de tres anys que no elabora vins, tot i que manté les vinyes, o el celler.
  3. Desapareguts. No consta cap informació fiable de la seva activitat, i no respon els correus ni les trucades.

Alguns dels cellers retirats de l’estudi ens han retornat els correus, o ens han explicat per telèfon la seva situació.

QUANTS ELABORADORS HI HA PER A CADA DO?

Un 89% de cellers elaboradors estan donats d’alta a 1 de les 12 Denominacions d’Origen abans descrites.

Aproximadament un 16% està donat d’alta a dues Denominacions d’Origen. La major part a la DO territorial + la DO Cava, o la DO Catalunya.

Un 3% està donat d’alta a tres DO diferents, que només es permet als municipis amb DO territorial, que puguin estar donats d’alta a la DO Cava + DO Catalunya.

Cellers elaboradors Catalunya Denominacions d'Origen

Articles Relacionats

“Vols que t’avisem quan es publiquin nous articles a Wine Travel Observer? Subscriu-te gratuïtament per rebre la newsletter”.