L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

Quants cellers visitables hi ha a Catalunya?

A Catalunya hi ha 451 cellers visitables, que representen la meitat dels cellers elaboradors, que són 918 segons Wine Travel Observer.

CELLERS VISITABLES A CATALUNYA

A Catalunya hi ha 451 cellers visitables, segons l’estudi Wine Travel Observer (WTO). Aquestes dades s’han comptat a finals de desembre de 2023. El recompte ha tingut en compte tots els cellers que obrien portes del total de cellers elaboradors de vins i caves. Si vols saber quants cellers elaboradors hi ha a Catalunya llegeix aquest article.

QUÈ HEM CONSIDERAT UN CELLER VISITABLE?

Dels 918 cellers elaboradors que hi ha a Catalunya hem considerat que prop de la meitat, un 49% són visitables. Per a Wine Travel Observer un celler visitable és aquell que:

  • Anuncia visites a la seva pàgina web
  • Anuncia visites a les seves xarxes socials
  • Forma part del directori de cellers visitables de cada Denominació d’Origen.
  • Forma part dels cellers visitables de la Ruta del Vi corresponent
  • S’inclou en la llista de cellers visitables d’un Patronat de Turisme, o un Consell Comarcal, o una Diputació.

 

Si vols saber què és una Denominació d’Origen llegeix aquest article. També pots consultar quantes Denominacions d’Origen hi ha a Catalunya.

Tens dubtes de què és una Ruta del Vi? Consulta aquest article. Descobreix quantes Rutes del Vi hi ha a Catalunya en aquest article.

QUÈ NO HEM CONSIDERAT UN CELLER VISITABLE?

Dels 918 cellers elaboradors de vins i caves, n’hem seleccionat 451 que hem considerat que obren portes per fer enoturisme. Ara bé, quins són els criteris per no incloure un celler elaborador en aquesta llista?

  • Un celler elaborador que no parla de visites ni a la seva web, ni a les xarxes socials, ni a cap altra plataforma.
  • Un celler elaborador que només fa visites privades a determinats grups professionals.
  • Un celler elaborador que no consta que participi en cap de les festes que pugui organitzar una associació o un grup. Per exemple, La Verema del Cava d’AECava, o la Festa de la Verema del Penedès, de la Ruta del Vi del Penedès.
  • El seu celler no obre mai les portes als visitants.
Cellers visitables de Catalunya

CELLERS VISITABLES: CLAUS EN L’ENOTURISME

A Wine Travel Observer primer hem analitzat quants cellers elaboradors hi ha a Catalunya, i després quants cellers són visitables. L’origen del vi és la vinya, que treballen milers de dones i homes a Catalunya. El cens de pageses i pagesos ens dóna un primer resultat de quants elaboradors hi ha. Per això, sense oblidar els viticultors, la primera cerca ha de determinar quants cellers elaboradors de vi hi ha a Catalunya.

En segon lloc, hem estudiat quants cellers obrien portes fer visites, i els hem separat pels que ofereixen una visita sense donar més detalls, i els que ofertaven una experiència d’enoturisme.

En tercer lloc,  i com a repte de futur, també cal reconèixer que els territoris es nodreixen d’altres actors importants, com els restaurants, els allotjaments, els bars de vins, les botigues de vins, els espais d’interès (com museus del vi o centre d’interpretació), i els serveis turístics.

Entre tots donen sentit a l’enoturisme, tots junts teixeixen les Rutes del Vi, i l’oferta turística d’una zona.

RESTAURANTS, ALLOTJAMENTS I CELLERS VISITABLES

És per això que, tot i que en aquesta primera fase no ens ha estat possible analitzar restaurants, ni allotjaments turístics, queda pendent de fer-ho en una segona fase. És essencial analitzar aquesta altra oferta en un Wine Travel Observer pròxim. Tot i que en aquesta primera edició ha estat impossible.

Més endavant, haurem de saber analitzar què és un restaurant enoturístic (i què no). També com seleccionem els allotjaments per l’interès del turisme del vi. I a més a més, comptar tots els altres atractius turístics d’un territori, molt més enllà dels cellers. És un repte de futur que ens agradaria analitzar pròximament.

D’altra banda, també haurem de buscar l’encaix per incloure a l’estudi els bars de vins, botigues de vins, espais d’interès sense cellers i serveis turístics. Això serà una segona fase.

Articles Relacionats

“Vols que t’avisem quan es publiquin nous articles a Wine Travel Observer? Subscriu-te gratuïtament per rebre la newsletter”.