L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

Les necessitats formatives del sector que descobreix Wine Travel Observer

El director de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, Gerard Domingo Blanch, considera en aquesta entrevista que Wine Travel Observer ajudarà les empreses d’enoturisme a entendre les seves necessitats formatives.

RESULTATS CIENTÍFICS PER L’ENOTURISME

Què aporta l’estudi Wine Travel Observer de l’Escola d’Enoturisme per analitzar l’oferta d’activitats de turisme dels cellers catalans?

La gran novetat és que és capaç de posar en dades aspectes que fins ara teníem apresos, o pensàvem com serien de forma intuïtiva. I ho fa a partir de fets empírics.

Són resultats més ‘científics’?

Fins ara els nostres professors i professores, que són qui formen aquests nous professionals del sector, eren capaços de copsar les necessitats més importants. Ara les dades de Wine Travel Observer validen la intuïció que els professors explicaven a partir de la seva pròpia experiència de treball als cellers, les federacions, o les associacions.

NECESSITATS LABORALS DEL SECTOR

Com ajudarà aquest estudi a saber les necessitats laborals que hi ha al sector?

A l’Escola d’Enoturisme tenim el servei d’Orientació de la Borsa de Treball, que és la porta d’entrada d’ofertes laborals. Aquí connectem empreses amb cellers que ens demanen que els proveïm d’aquests professionals qualificats.

Quines necessitats heu detectat amb Wine Travel Observer?

Estem veient com estan canviant les necessitats d’aquests perfils professionals. Ara, cada vegada han de ser molt més polivalents, han de ser capaços d’assumir responsabilitats. Això és per la pròpia realitat de cellers, que són petites i mitjanes empreses, però especialment petites i microempreses.

PROFESSIONALS POLIVALENTS EN ENOTURISME 

Què se’ls demana als nous professionals de l’enoturisme?

Els cellers necessiten persones amb capacitat, que puguin agafar un projecte, dissenyar els objectius, i emprendre accions per assolir-lo. Wine Travel Observer ha pogut identificar quines són les competències professionals i transversals, que ara el sector ens està demanant. I és genial pensar com articular, conjuntament amb Les Rutes del Vi de Catalunya, una oferta formativa que des de l’Escola podem preparar per nodrir els nous professionals el sector

Per tant, caldrà adaptar els nous cursos a aquesta realitat?

Sense cap mena de dubte! De fet, sempre busquem construir la proposta formativa de cada territori juntament amb les Rutes del Vi, els cellers, i les empreses que en formen part. Potser per primera vegada, i gràcies a Wine Travel Observer, també des de l’Escola d’Enoturisme podem aportar informació, dades objectives i contrastades, i a més segmentades per territoris.

COL·LABORACIÓ AMB LES RUTES DEL VI

Hi ha diferències notables entre les necessitats que s’han detectat en diferents territoris?

L’enfoc de Wine Travel Observer és el de poder distingir la informació que rebíem des de cada territori. Primer veure què percebia cada territori, i després contrastar-ho amb el que certament havien vist que ens deien els nostres estudis.

Què els proposareu als territoris i a les Rutes del Vi?

Doncs anem a articular una oferta formativa cap aquesta direcció. O al contrari, potser l’estudi està avançant necessitats que les empreses encara no saben, i des de l’Escola d’Enoturisme podem proposar generar nova oferta formativa en aquesta direcció.

ENTREVISTA GERARD DOMINGO

Si Wine Travel Observer detecta que els treballadors d’enoturisme han de ser cada vegada més polivalents, quines oportunitats pot donar-li l’Escola d’Enoturisme per formar-se?

Sempre intento explicar als alumnes que aterren aquí que l’Escola d’Enoturisme és una porta d’entrada a un món professional. En un sector canviant, líquid com estem avui en dia, intentem estar al dia de les necessitats de les empreses.

Què trobaran els nous alumnes quan creuin aquesta porta d’entrada?

Tant si és del vessant del turisme, a través del cicle formatiu de Guia Enoturístic, o des de la vessant de sommelier professional, o Venda de  producte i serveis turístics, estem convençuts que aquests alumnes seguiran i repetiran. Seran professionals, ja inserits al sector, que seguiran tenint necessitats formatives, com cursos de formació per a persones treballadores.

NOVES OPORTUNITATS DE FORMACIÓ

Per tant, a l’Escola trobaran les oportunitats per seguir-se formant?

Sí. A llarg dels anys els seguirem trobant com a alumnes, àvids de seguir aprenent. Un cop comencen a exercir, veuen que la formació els ha obert la porta per a poder entrar professionalment al sector, però necessiten formació contínua per renovar-se i estar al dia i aspirar al que volen fer com a empresa i professionals.

La majoria de cellers s’han obert a l’enoturisme fa menys de 10 anys. Ha canviat molt el sector en els darrers anys?

Sense cap mena de dubte. L’any 2021 vam presentar un Estudi de necessitats formatives. Aquest estudi estava molt enfocat en el moment post pandèmia, on havia canviat molt el context i havien emergit necessitats. Penso que algunes d’aquestes necessitats, o part d’elles, han quedat cobertes. Però la tornada a la calma, després de la COVID, ha fet emergir noves necessitats formatives que potser l’estudi no va saber recollir o no va saber identificar.

NOVES NECESSITATS LABORALS

I quines preguntes han emergit de la nova realitat?

Per a què fem les coses? Què volem aconseguir? Què podem fer nosaltres? Quan ho preguntes directament al cellers coneixes les seves necessitats, l’oferta, què estan fent, quines necessitats de personal, de formació,… Ara sabem allò que volen fer. Aquesta és la renovació i revitalització de la formació que avui en dia el sector està necessitant. I segur que tindrem l’oportunitat de seguir gràcies als 150 nous indicadors que hem extret de cada celler enquestat a Wine Travel Observer. A més podrem seguir extraient noves dades per seguir preguntant als cellers què està passant, i seguir renovant l’oferta formativa.

Gerard Domingo Escola Enoturisme

Articles Relacionats

“Vols que t’avisem quan es publiquin nous articles a Wine Travel Observer? Subscriu-te gratuïtament per rebre la newsletter”.