L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

Per què només 1 de cada 10 treballadors d'un celler es dediquen a l'enoturisme?

Les persones treballadores d’enoturisme només representen el 10% dels empleats dels cellers catalans, segons les enquestes de qualitat de Wine Travel Observer.

Els treballadors d’enoturisme representen 1 de cada 10 empleats d’un celler, per què? A Wine Travel Observer hem buscat quatre possibles factors que podrien explicar aquest equil·libri tan desigual entre el personal destinat a l’enoturisme de la resta.

1.- PEL TAMANY DE LES EMPRESES

Sabies que 6 de cada 10 cellers tenen menys de 10 persones treballadores? Un 59% dels 102 cellers enquestats a Wine Travel Observer són microempreses, d’acord amb el nombre de persones empleades que hi treballen.

Només un 2% dels cellers analitzats són grans empreses, amb més de 250 persones. Tot i que semblen més, per l’impacte mediàtic, oi?

2.- PER LA PROPIETAT

La majoria de microempreses analitzades són cellers familiars, majoritàriament d’una parella, que pot rebre l’ajuda dels fills o filles. Com a molt tenen a 9 persones treballant. Un dels factors que pot propiciar la gran rotació de personal d’enoturisme és que no és fàcil integrar-se en un entorn familiar.

3. PEL TIPUS DE CONTRACTACIÓ

Les empreses menudes i familiars fan un gran esforç per a contractar. Abans han esgotat totes les vies d’ajuda de familiars. En aquest context no és difícil trobar ofertes que tendeixen a la precarització de les persones treballadores, especialment els darrers en arribar: els d’enoturisme.

Un 25% de persones dedicades a l’enoturisme tenen un contracte parcial, la majoria de mitja jornada. A més, el 90% dels treballadors i treballadores admeten que han de treballar els caps de setmana.

4.- PEL TIPUS D’INGRÈS

L’enoturisme no és l’activitat principal de cap dels 102 cellers analitzats. Aquestes empreses (102 de 451 estudiades) tenen contractades 3588 persones. D’aquestes, 348 es dediquen a l’enoturisme. Totes volen crèixer en enoturisme i contractar més personal, però de moment només és 1 de cada 10.

WTO-Treballadors-Enoturisme

Articles Relacionats

“Vols que t’avisem quan es publiquin nous articles a Wine Travel Observer? Subscriu-te gratuïtament per rebre la newsletter”.