L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

Quines són les 5 aptituds professionals més valorades en enoturisme el 2024?

Descobreix les aptituds professionals més valorades pels cellers a l’hora de contractar enoturisme el 2024, segons Wine Travel Observer.

Aquestes són les 5 aptituds més valorades pels cellers a l’hora de contractar treballadors d’enoturisme, segons el què es desprèn de les enquestes a 103 responsables d’enoturisme de cellers catalans representatius.

1.TENIR EXPERIÈNCIA

Els 103 responsables d’enoturisme enquestats a Wine Travel Observer valoren molt que els treballadors tinguin experiència en enoturisme. Malgrat que cada celler pot formar-los, és important que hagin fet feina remunerada abans. Els alumnes de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya fan un any de pràctiques pagades.

2.- AVALAR EL SABER FER AMB ESTUDIS

Quina titulació tenen els 103 responsables d’enoturisme entrevistats? Un 65% tenia Llicenciatura o Màster. Un 22% Diploma o Grau. Un 6% Batxillerat. Un 5% FP3 o Grau Superior, i un 3% FP2 o Grau Mitjà. La titulació es valora igual que l’experiència.

3.- TENIR CAPACITAT PER SEGUIR APRENENT

El 68% dels treballadors d’enoturisme fa la seva feina de guiatge i creació de producte, i també porten la comunicació, el màrqueting, i/o la gestió de les xarxes socials. En molts casos han fet cursos de formació contínua, o han hagut de ser autodidactes.

4.- ADAPTABILITAT

Un 81% de professionals d’enoturisme han de dominar el tast de vins, el guiatge de grups, la creació de producte, idiomes, i contactes amb touroperadors turístics. Han d’estar preparats per muntar esdeveniments, calcular beneficis, i si cal, ajudar a les tasques del celler i de la vinya.

5.- TENIR HABILITATS SOCIALS

Aquesta va ser la resposta més votada, amb el 35% dels vots, per davant de proactivitat (21%), treball en equip (19%), aprenentatge (13%) i responsabilitat (12%). Tenir habilitats socials per guiar els grups, per explicar la feina buscant la interacció, per saber-se posar a les sabates dels enoturistes.

QUÈ EN PENSEN ELS TREBALLADORS?

La majoria de treballadors d’enoturisme escullen aquesta professió perquè tenen habilitats socials i comunicatives, però molts d’ells reconeixen que els demanen massa coses pels salaris, els horaris, i gairebé l’obligació d’adaptar la seva agenda a les necessitats del celler.

Aptituds més valorades per contractar treballadors d'enoturisme

Articles Relacionats

“Vols que t’avisem quan es publiquin nous articles a Wine Travel Observer? Subscriu-te gratuïtament per rebre la newsletter”.