L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

Quins són els 5 perfils professionals d'enoturisme més buscats el 2024?

Descobreix quins són els 5 perfils professionals d’enoturisme més buscats pels cellers el 2024, segons Wine Travel Observer.

Busques feina? Aquests són els 5 perfils més buscats en enoturisme, segons Wine Travel Observer, l’estudi dut a terme per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, amb la subvenció del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya.

SOMMELIER

El 100% dels cellers enquestats en necessita. La seva feina és conduir un tast de vins, relacionant els aspectes organolèptics (color, aroma i gust) amb les varietats de raïm, l’elaboració, i la història de cada vi. Té cura de les anyades al celler, o el restaurant, i de les copes de servei. Coneix els maridatges.

GUIA D’ENOTURISME

El 98% de cellers enquestats en necessiten. La seva feina és conduir grups de visitants, explicar-los la història del celler, mostrar-los el cicle de les vinyes, i relacionar-ho amb l’elaboració de vins. Actualment el 100% d’estudiants troben feina, després de fer pràctiques pagades.

TÈCNIC D’ENOTURISME

Un 82% de cellers en necessita. La seva labor és crear un producte enoturístic únic, original i rendible, amb productes, relat, horaris i preus. Pot necessitar coneixements de creació d’esdeveniments, o tenir contactes amb touroperadors. A diferència d’un guia, planifica les visites, però no sol conduir-les.

COMUNICACIÓ

Un 68% de cellers reconeix que en necessita. És una feina que comporta crear els continguts de la pàgina web i de les xarxes socials. Comença elaborant un pla de comunicació, que inclou un estudi d’audiències, i es relaciona amb accions de màrqueting i promoció, encarades a la venda de producte i a les reserves d’enoturisme

ADMINISTRACIÓ

L’augment de l’activitat d’enoturisme ha portat la necessitat de comptar els ingressos i despeses separadament de l’administració del celler. Sol incloure l’anàlisi de costos i beneficis, el seguiment mensual, els informes comptables, i la recerca de proveïdors que s’ajustin al preu i la qualitat en visites, fires i esdeveniments

A QUINS REPTES HA DE FER FRONT?

Tot i que la contractació és molt alta, també hi ha una gran rotació. Entre les causes de canviar de feina hi ha el sou, els horaris i l’increment de responsabilitats, que solen recaure en un mateix perfil. Un de cada 3 treballadors d’enoturisme desenvolupa feines que en una gran empresa podrien fer 5 perfils.

Articles Relacionats

“Vols que t’avisem quan es publiquin nous articles a Wine Travel Observer? Subscriu-te gratuïtament per rebre la newsletter”.