L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

Quines són les tendències d'enoturisme que ens porta el 2024?

Descobreix les tendències d’enoturisme del 2024! Més experiències pop-up, la relaxació de la reserva prèvia, o visites sense alcohol, segons Wine Travel Observer.

MÉS EXPERIÈNCIES ESPORÀDIQUES A L’ENOTURISME

Pel 2024 s’espera un increment de les experiències puntuals, en detriment de les experiències fixes. Les experiències esporàdiques poden atraure més vegades el públic fidel, i consolidat. Les experiències puntuals són un banc de proves molt interessant pels cellers, que posen a prova la seva creativitat (per exemple els tastos maridats amb cheese cake, o el maridatge de biquinis). Si les experiències funcionen es podran repetir més endavant. Un dels casos és el celler La Vinyeta a l’Empordà on tenen quatre experiències fixes anuals i 35 de puntuals!

MENYS RESERVA PRÈVIA? UNA DE LES TENDÈNCIES DESTACADES.

També s’intueix un augment de les visites sense reserva prèvia, especialment en un format de tast sense visita que ja estan oferint alguns cellers amb bars de vins, amb diferents opcions de tastos tancats.

Això ja passa al celler Abadal, per exemple. Als wine bars també s’està posant de moda posar estufes de llenya i repartir mantes (Eudald Massana, Castelo de Pedregosa) perquè les estufes contaminen. Cava Bertha fa sold out cada dissabte i diumenge, amb una terrassa amb capacitat per a 100 persones. És un model d’enoturisme on la visita bàsica es fa només a les 11:00h, sense cost, sempre que la gent es quedi al wine bar per fer una copa de vi, o cava, que s’acompanya de plats freds molt ben presentats.

A Clos Figueras, a Gratallops tenen celler, amb vins de la DOQ Priorat, i la DO Montsant, amb restaurant al celler i Bed and Breakfast. Ara han obert un bar de vins -Slate- amb seu a Gratallops perquè “l’únic bar obert no oferia una bona oferta de vins a copes, de tot el món, amb base als del celler i del Priorat”. És un experiment, i una aposta de territori molt important.

VISITES SENSE ALCOHOL, UN DELS REPTES D’ENOTURISME

El tast de vins anirà progressivament perdent el grandíssim protagonisme que té avui, especialment al Priorat, o al Penedès, i podria quedar com una opció majoritària. És difícl de saber. Cal pensar en experiències de visita sense tast, pel públic que no vol, o no pot beure (conductors, menors, persones que es mediquen,…). S’ha d’inventar un enoturisme per abstemis? A De Muller o Vives Ambrós ofereixen visita sense tast. En un futur es podria estudiar si cal donar les ampolles del tast perquè la gent se les acabi (o les obri) a casa, fent bo l’eslogan de Drink in moderation.

VISITES A LLOCS INESPERATS, UNA TENDÈNCIA A L’ALÇA

Poc a poc els cellers disseminats entren el mercat de l’enoturisme amb propostes d’enoturisme per sobre dels preus mitjans (24,6 €). Hi ha casos com el de la Bauma de les Deveses que pot resultar inspirador. És un projecte per recuperar les vinyes velles de l’Alt Berguedà, format per 4 socis i un elaborador amb seu al Penedès, Joan Rubió. La parella que ho porta són biòlegs amb formació de turisme. Des de fa uns anys estan dedicant més esforç a activitats com els jardins d’olors, o les experiències de wellness. Només obren dissabtes tarda, un cop al mes i el vi que serveixen s’elabora al Penedès, i es diu a la visita.

MÉS ENOGASTRONOMIA, CLAU EN L’ENOTURISME

Les experiències amb aliments de proximitat permetran enriquir les activitats. El visitant busca cada vegada més asseure’s a taula i no només per tastar vins. En aquest sentit resultarà clau establir més convenis de col·laboració entre cellers, restauradors i hostalers per augmentar els paquets gastronòmics, i de pernoctació. Ara bé, cal que els cellers que ofereixen restauració entenguin que el seu públic és un enoturista, i que resulta confús i fins i tot contradictori que el preu de l’àpat no inclogui els vins, com passa en alguns restaurants de cellers. En canvi és diferent al restaurant Quatre Molins de Cornudella de Montsant, l’únic del Priorat amb estrella Michelin. És copropietat del celler Ronadelles. Al menú maridat hi ha un vi del Montsant per cada plat, alguns dels quals de cellers de la zona.

REPLANTEJAMENT DEL MODEL D’ENOTURISME

Poc a poc els cellers sumen experiència en enoturisme i no en fan a qualsevol preu. Els pròxims anys hi haurà un replantejament del model d’enoturisme per no fer-lo a qualsevol preu, i en totes les condicions. A La Gutina, a l’Alt Empordà, no volen visitants que busquen passar l’estona, perquè invertir dues hores explicant el seu projecte de recuperació de varietats autòctones de l’Albera a gent que no li interessa, i només busca passar una estona abans de dina no els compensa.

A la Vall del Corb, el celler Comalats també es planteja deixar de fer enoturisme, tot i que tenen una casa rural. Se senten esgotats d’un model de vistants atrets  només per omplir el temps abans de dinar. És un públic poc motivat, que els demana descomptes, rebaixes de preus, que un projecte madur com el seu no està disposat a negociar. 

El celler Espelt (Alt Empordà)  ha passat d’un model obert els set dies a la setmana, a que l’enòlega només faci visites cada 15 dies, perquè no quadraven les despeses. Són tastos amb la vocació de feminitat, ecologia i empordaneïtat. Amb aquest model se sent més lliure, tot i que no renuncia a ampliar-ho a més experiències.

Tendencies d'enoturisme 2024 segons Wine Travel Observer

ADÉU A LES VISITES MÉS ECONÒMIQUES

Tot apunta a que les visites més econòmiques, de 5 a 10 € s’aniran substituint per experiències amb maridatges, que són més demandades pels visitants. Cellers com Freixenet, Codorníu o Família Torres ja han deixat d’oferir les visites més ajustades de preu i ofereixen més experiències prèmium. Altres cellers, com Espelt, s’han passat al format de visites només quinzenals, i prèmium, per oferir als visitants només activitats amb la propietària del celler.

En paral·lel, creix la imaginació, com el cas de Sicus. Petit celler de Bonastre, entre l’Arc de Berà i el massís de Bonastre. Els divendres d’estiu, el celler obre un wine bar, on serveix els seus vins a copes, sempre amb un restaurant que serveix el menjar precuinat. El celler rep els diners de les copes, i el restaurant els del menjar. Cada comensal es va a buscar les coses i les porta a la taula. El sistema s’ha ideat perquè un celler petit pugui tenir ingressos extra sense haver de donar d’alta un restaurant, o una activitat de càtering. Tot i que ha generat dubtes amb l’Ajuntament, el celler argumenta que només ofereix vins al seu celler, i que el menjar és d’un restaurant, amb permisos per vendre i registre sanitari. Això li genera uns ingressos elevats sense gairebé despeses, ni problemes amb Hisenda.

TURISME REGENERATIU

Les noves formes de turisme, com el regeneratiu, poden donar a l’enoturisme una oportunitat per connectar les comunitats locals amb els visitants, i crear activitats que tinguin relació amb l’ecologia, la biodinàmica, o la vida al camp. També resulta clau per ajudar a difondre la lluita contra el canvi climàtic, o els perjudicis de la sequera. En última instància, augmenten la notorietat del vi, i de la marca i del territori.

ESPAIS CULTURALS DEL VI

Els centres d’interpretació moderns, com el de la Malvasia de Sitges o el Cava Centre, poden ser un catalitzador de noves experiències. És un format públic que pot ajudar a posicionar els vins, o les varietats. Podria ser una bona idea pel centre de Barcelona, a imatge de la Cite du Vin de Bordeaux.

A Santa Coloma de Gramanet hi ha la Vinya d’en Sabater, impulsat per l’Ajuntament. Una vinya urbana amb 500 ceps de Pansa Blanca, Picapoll Blanc, Garrut, Garnatxa negra i Picapoll negre. Serveix per fer un curs de certificat professional de Viticultura i Floricultura, dins d’un Cicle Formatiu. Compta amb 10 alumnes que cada any aprenen el cicle de la vinya (des de la poda fins a la verema).

La vinya té uns 7 anys. Ara fan dos vins blancs monovarietals (Pansa i Picapoll) i el 2023 preparen un escumós blanc de negres elaborat amb les tres varietats negres juntes, amb el suport i l’assessorament d’enòlegs i viticultors de la zona. Fan visites guiades i teatralitzades dissabtes i diumenges d’abril a maig, per unes 40 0 50 persones, que s’esgoten de seguida. La resta de visites són institucionals. Seria un model interessant a implantar a llocs petits.

RECUPERACIÓ DEL TURISME ESTRANGER

El 2024 serà un any de plena recuperació del turista estranger, especialment americans i asiàtics. El celler Oller del Mas rep cada any un 45% de visitants d’arreu del món, un 40% dels quals són americans. Al celler tenen 4 persones dedicades exclusivament a l’ enoturisme, però 35 guies itinerants de l’empresa Castle Experience.

A Sangenís i Vaqué, el 2023 han rebut moltes visites d’estrangers, conduïdes per una agència de turisme. Actualment estan al màxim, i no tenen interès a fer més visites. A Finca Parera, reben molts visitants d’Estats Units, Canadà, o Brasil. Igual que Suriol, amb castell, restaurant i allotjament.

ENOTURISME EXTERNALITZAT

Creix la figura de l’empresa d’enoturisme que presta serveis al territori. Un dels pioners va ser el celler Cooperatiu de Cornudella. Un exemple de celler que té totes les seves activitats d’enoturisme derivades a una altra empresa, en aquest cas Montsant Natura, propietat del Victor Miró, que porta més de 20 anys fent visites. Casos semblants als de Vinícola de Sarral, i de Vinomi Rural Experience a la Terra Alta.

HOTELS DE LUXE ENTRE VINYES

Els nous hotels de luxe del Priorat necessitaran arribar a acords amb els cellers ,més punters. A Terra Dominicata, per exemple, reben visites del Regne Unit, França, Estats Units i Canadà. Els clients de l’hotel paguen la meitat per la visita.

 

Articles Relacionats

“Vols que t’avisem quan es publiquin nous articles a Wine Travel Observer? Subscriu-te gratuïtament per rebre la newsletter”.