L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

"Wine Travel és un referent per mostrar l'enoturisme del territori en un context d'internacionalització"

Entrevista a Sofia Moya, coordinadora dels Serveis Territorials d’Empresa i Treball al Penedès, avala que l’Escola d’Enoturisme de Catalunya esdevingui un Observatori Permanent d’Enoturisme.

Sofia Moya Wine Travel Observer

Sofia Moya, coordinadora dels Serveis Territorials d’Empresa i Treball al Penedès, valora els resultats de la segona fase de l’estudi Wine Travel Observer. Moya coneix els números de la primera i la segona edició i es mostra entusiasmada pel “rigor, l’ambició i la projecció ” de l’estudi, i avala que l’Escola d’Enoturisme pugui ser un centre permanent per analitzar el sector.

EVOLUCIÓ EN ELS ESTUDIS D’ENOTURISME

Com valora la segona fase de l’estudi Wine Travel Observer?

D’una manera molt positiva i felicitant els autors. Respecte d’ara fa un any és una evolució. És important fer estudis rigorosos de recerca amb metodologia i també donar-los continuïtat ampliant l’espectre.

Què li ha sorprès de la nova edició?

Ara parlem de 1.090 participants en aquest ecosistema[ d’enoturisme] . És una manera interessant de completar l’estudi, evidencia coses que tots creiem, i dóna solidesa. A més, ho veig molt ambiciós: a Catalunya hi ha 29.000 restaurants. On està la frontera? Valoro molt la manera d’acotar-ho per trobar els participants amb un impacte més decisiu en el sector.

PROTAGONISME DEL PENEDÈS

Una bona part d’aquestes empreses estan al Penedès…

La posada en valor del territori, l’evolució del turisme ja comença a mostrar l’intent de les administracions, les empreses i la formació de desestacionalitzar. Els gustos van evolucionant. Valoro molt que més de 300 empreses al Penedès i gairebé 200 al Priorat. Em sembla molt positiu. El Penedès és territori vinícola i no em sorprèn.

A Wine Travel Observer hem pogut constatar la transversalitat: des dels cellers fins als restaurants i els allotjaments. Com s’ha de llegir?

La cadena de valor del vi i el cava va de l’agricultura fins al restaurant… tot és transversal i és bo que ho sigui. Una de les conclusions de l’estudi que m’ha sorprès positivament és la voluntat de cooperació entre diferents agents que s’ajuden entre ells. Intuïtivament ja es preveia. Però veure-ho amb xifres és una satisfacció.

LA TRANSVERSALITAT DE LES RUTES DEL VI

L’estudi compta els establiments que estan dins les Rutes del Vi i els que estan fora…

Les Rutes del Vi són una manera de vertebrar. Tots els sectors han de tenir un cert ordre i organització. És positiu que més de la meitat d’establiments hi formin part i és una oportunitat perquè hi entrin. Quan ampliem el ventall als que no són cellers, tenen altres tipus de segells, rutes turístiques i promocions… i més perquè són microempreses i és complicat estar en Biosphere, Slow Food, Rutes del Vi… Tots aporten però per simplificació és normal que no estiguin a les 9 Rutes del vi.

Un dels objectius de l’Escola d’Enoturisme és que sigui Observatori Permanent de l’Enoturisme. Com ho veuria?

És molt positiu crear un centre de referència de dades que tingui una evolució en el temps, fet amb rigor acadèmic, amb una metodologia que es vagi replicant i que puguem tenir referents quantitatius fiables a tot el sector. De les coses que m’han semblat més interessants és l’ús, la divulgació i l’efectivitat d’aquest primer estudi: referent per altres estudis, referent per publicacions, presentacions a Fitur, a la BWW en un context d’internacionalització, etc. Com més base científica i números de referència tinguem, qualsevol decisió del sector sigui més acurada i més exitosa.

Articles Relacionats

“Vols que t’avisem quan es publiquin nous articles a Wine Travel Observer? Subscriu-te gratuïtament per rebre la newsletter”.