És rendible per a un celler obrir portes a l’enoturisme?
Obrir portes a l’enoturisme és rendible per un celler? Descobreix les claus de l’enquesta feta a Wine Travel Observer
L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.
Una Denominació d’Origen (DO) és una zona geogràfica on neixen productes amb garantia d’origen i traçabilitat.
Una Denominació d’Origen Protegida (DOP) és una “zona geogràfica” concreta, caracteritzada per uns determinats “factors naturals i humans” on neixen productes que poden transformar-se, o ser elaborats, dins de la frontera geogràfica i natural limitada, segons la definició de DO del govern espanyol.
En el cas de l’elaboració de vins, la DOP s’anomena Denominació d’Origen (DO) i certifiquen dues garanties:
Si un vi no forma part d’una Denominació d’Origen es considera Vi de Taula, que és una forma de protecció sanitària que no contempla el seu origen.
Una Denominació d’Origen és l’òrgan que vetlla per garantir que un vi efectivament prové d’una determinada zona geogràfica, i que conté un seguit de garanties en la seva elaboració. Algunes d’aquestes garanties són un límit de producció, unes varietats de raïm acceptades per a la DO, el compromís de fer els vins d’una determinada manera històrica,…
Per exemple, el raïm de la DO Terra Alta es transforma en un vi elaborat amb la garantia de la DO Terra Alta. El raïm ha de ser d’unes varietats concretes per poder elaborar vins a la DO. Fins i tot hi ha varietats acceptades, recomanades, i fins i tot prestigiades, com la Garnatxa Blanca. O també hi ha classes de productes permesos, com vins tranquils, o no permesos, com vins de licor.
Una Denominació d’Origen Qualificada (DOQ), té encara més garanties. A Catalunya només hi ha una DOQ, la DOQ Priorat, tot i que la DO Penedès ha indicat que té intenció d’acabar-s’hi convertint en un futur. La protecció del producte, i les garanties certificades són més exigents.
A banda de les Denominacions d’Origen també hi ha altres marcs de garantia i protecció de productes (no de vins!), que son IGP i ETG.
A diferència d’un producte amb DO, on totes les fases de producció s’han de fer a la zona geogràfica, en un producte amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP) només és necessari que una de les fases tingui lloc a la mateixa zona geogràfica. Així, trobem oli amb IGP Siurana o calçots amb IGP de Valls.
És una altra garantia del producte, però en aquest cas no protegeix ni l’origen, ni la traçabilitat. Una Especialitat Tradicional Garantida (ETG) protegeix el nom d’un producte, no una geografia. Certifica que té carácter tradicional, no l’origen. En aquest cas no hi ha un dret sobre la propietat intelectual, mentre que sí que n’hi ha en el cas de la DO, o la IGP.
A Catalunya hi ha 12 DO vinícoles. Si vols saber més detalls, llegeix l’article sobre quantes Denominacions d’Origen hi ha a Catalunya, on expliquem a través de l’anàlisi de Wine Travel Observer (WTO), quin és el paper que tenen, quins llocs delimiten i quins reptes afronten.
Obrir portes a l’enoturisme és rendible per un celler? Descobreix les claus de l’enquesta feta a Wine Travel Observer
Vols millorar la comunicació de les experiències d’enoturisme? Descobreix els cinc trucs que et dóna Wine Travel Observer.
Són les experiències que només s’ofereixen una vegada a l’any. Són el 35% de l’oferta d’enoturisme, segons Wine Travel Observer.
Wine Travel Observer és un projecte ideat l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, que té com a origen la subvenció del programa Projecta’t 2022,
del Consorci de la Formació Contínua de Catalunya (OP20220012).
· Avís Legal · Privacitat · Cookies
2024 © Wine Travel Observer. Tots els drets Reservats.