L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

"Enoturisme a Catalunya:
quin recorregut té?"

Article d’opinió de Xavier Domènech, guia turístic especialitzat en enoturisme, sommelier, emprenedor, fundador de TopWineExperience, i professor de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

Xavier Domènech

Xavier Domènech, guia turístic especialitzat en enoturisme, emprenedor, fundador de TopWineExperience, sommelier i professor de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

Picture of XAVIER DOMÈNECH

XAVIER DOMÈNECH

Vilafranca del Penedès - 03 DE JULIOL DE 2024

L’ENOTURISME A CATALUNYA

L’enoturisme a Catalunya comença a mostrar un cert reconeixement a escala global, fruit d’un constant creixement i transformació, tant de qualitat com de quantitat. Aquest fet ens comporta plantejar-nos un seguit de qüestions que són, si més no, desafiadores. Quins són els objectius actuals de l’enoturisme català? Li posem límits? Estem disposats a somiar?

LA IMPORTÀNCIA DE LA REPUTACIÓ

Com ens especifica l’estudi Wine Travel Observer (WTO), la majoria dels cellers, concretament el 61%, fan enoturisme des de fa menys de 10 anys. Aquesta dada ens indica com de jove és encara el sector, a la vegada que ens ajuda a comprendre que aquest requereix temps per posicionar-se i valorar-se.

Els cellers més veterans en rebre i atendre visitants, i que han generat una estructura sòlida com a departament d’enoturisme, ja obtenen uns resultats palpables i profitosos. A més a més de veure una millora en la venda a client final, els cellers tenen una oportunitat única per mostrar de primera mà la qualitat dels vins que elaboren i la història que els acompanya.

Poder explicar els seus vins en primera persona i en tot detall és un somni per tots aquells que aposten pel màrqueting, o el que seria el mateix: crear una forta imatge de marca i fidelització. En el sector del vi, això li diem reputació, i que els hi expliquin a la Borgonya, a Bordeus o a la Toscana si aquest aspecte no és primordial per posicionar els seus vins en els mercats internacionals, i en conseqüència el turisme enològic.

ELS FACTORS CLAUS DE L’ENOTURISME

En aquest punt faré especial referència al turisme internacional, i és que a escala mundial ja ningú posa en dubte que Catalunya i la marca Barcelona és un motor d’atracció pels visitants estrangers. No és agosarat anar més enllà per dir que com a regions vinícoles properes a Barcelona, som l’enveja de moltes destinacions que treballen per poder oferir turisme de qualitat, equilibrat i sostenible. Tenim els factors claus disponibles!

ENOGASTRONOMIA D’ALTA QUALITAT

A Catalunya existeix una de les més grans (si no la més gran) concentració d’oferta dels millors restaurants del món. Una oferta gastronòmica excepcional, un paisatge mediterrani amb clima immillorable, una història i unes tradicions úniques, fan que el territori vinícola català sigui opció de tria pel turista interessat en la cultura del vi.

Segons WTO gairebé el 27% dels visitants són estrangers, i tots els indicadors del sector turístic indiquen que aquestes xifres tindran un fort creixement en regions properes a Barcelona ciutat. El fet de tenir una capital saturada pel turisme tan propera a la majoria de les regions vinícoles catalanes, dona com a resultat que l’amant d’activitats enogastronòmiques d’alta qualitat posi aquestes regions en la llista de coses a fer durant la seva estança.

Per altra banda, no hi ha dubte que els vins catalans ja s’han posicionat entre els millors vins del planeta. Els grans vins negres del Priorat ja són coneguts arreu del món, els escumosos catalans ja els trobem entre els més ben valorats mundialment, i ja comencem a tenir vins blancs i algun rosat ben reconeguts més enllà de les nostres fronteres. Però no ens quedem aquí, a Catalunya s’ofereixen visites a cellers i vinyes que enamoren a tota persona que les visita.

Tenim la millor gastronomia i uns vins excel·lents que els podem gaudir rodejats d’un entorn extraordinari. I llavors, què més ens falta per ser una gran regió en enoturisme?

OFERIR EL MILLOR SERVEI: L’EXCEL·LÈNCIA

Ho tenim tot per aconseguir-ho! Hem de creure’ns que podem ser la millor destinació turística i enoturística del món? Llegint les línies anteriors sembla que sí, oi?

Toquem de peus a terra, perquè això per si sol, no funciona. Es necessita un engranatge precís i meticulós que doni forma i enllaci els aspectes descrits anteriorment: es necessita trobar el maridatge enoturístic perfecte. I és aquí, on radica la dificultat i on viu la clau de l’èxit i de la feina ben feta. Però tot això no es fa sol, sinó que ho fan les persones. Els treballadors i les seves capacitats i competències. Si vols ser el millor, necessites els millors professionals. És en aquest punt on una formació potent marcarà la diferència.

ELS PROFESSIONALS DEL SECTOR I LA FORMACIÓ

WTO ens especifica que podem trobar fins a 8 perfils professionals diferents dins els cellers que promouen visites i activitats (tast de vins, guiatge de grups, creació de producte, contacte amb operadors, esdeveniments, comunicació, administració i exportació). L’estudi especifica que el 41% de professionals del sector creu que té formació i coneixements de nivell mig, baix o nul de les feines que ha de desenvolupar. Així mateix, el 79% d’aquests mateixos treballadors reconeixen que en un futur tindran necessitats formatives de cara al nou personal que puguin necessitar.

Aquest fet ens evidencia que la gestió de l’enoturisme dins un celler és àmplia i complexa, on es requeriran de grans professionals perfectament preparats per gestionar departaments que demanden de perfils polivalents i fortament especialitzats.

WTO diu que tres de cada quatre cellers enquestats tenen previst augmentar les activitats d’enoturisme a curt termini, i que dos de cada tres creuen que tindran més necessitat de personal per dur-ho a terme.

Així doncs, el model d’èxit de l’enoturisme en els anys vinents radicarà en un creixement ordenat i estructurat, i en uns equips dirigits i coordinats amb els millors professionals. Fer decantar la balança cap al costat correcte només depèn d’un factor: la formació.

El client que visita un celler busca menjar de qualitat i de proximitat, un millor vi, una estada agradable i, per sobre de tot, un servei i tracte que l’acompanyi a la immersió en el territori. Això no només ho fan possible els professionals que són de cara al públic, sinó també els que atenen el client per correu electrònic, els qui pensen, creen i gestionen el producte. Un equip ben format, no només en idiomes i coneixements del vi, també en gestió i dinamització d’activitats, coordinació i comunicació amb agències de viatges, en organització d’esdeveniments. En conclusió, tot un equip perfectament coordinat que té cura de cada un dels detalls i que ens porta a la fidelització dels clients.

Tenim un sector en estat de maduresa, però en un escenari a 5 i 10 anys vista, les zones vinícoles catalanes s’hauran d’alinear en una estratègia cap a l’excel·lència, que ens definirà què som i on volem arribar. Com diu l’estudi del WTO els cellers busquen en l’enoturisme: crear marca o fer prestigui. En definitiva, l’enoturisme és una inversió a mitjà i llarg termini, i jutgeu vosaltres mateixos si aquesta és i serà una molt bona eina per l’objectiu principal dels cellers: vendre ampolles.

Ara bé, és fàcil escriure-ho i “predicar-ho”, però cap a on es dirigeix realment el sector de l’enoturisme català? Ningú ho sap del cert, però el que sí sabem i podem assegurar és el seu potencial. La feina i decisions que s’estan prenent en aquest precís moment, incloent-hi la formació dels nostres professionals, ens definirà el futur i posicionament de l’enoturisme català de demà. Està en les nostres mans decidir fins a on volem arribar.

Articles Relacionats

“Vols que t’avisem quan es publiquin nous articles a Wine Travel Observer? Subscriu-te gratuïtament per rebre la newsletter”.