L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

"Es busquen guies d'enoturisme"

Article d’opinió de Laura Fontana, orientadora professional de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

Laura Fontana, orientadora professional de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

Picture of LAURA FONTANA

LAURA FONTANA

Vilafranca del Penedès - 17 DE JULIOL DE 2024

ES BUSQUEN GUIES D’ENOTURISME

A partir de mitjans de març molts cellers comencen a cercar guies d’enoturisme per a la principal temporada d’enoturisme, que va de Setmana Santa a juliol, i posteriorment a la tardor, de setembre a desembre. L’estudi Wine Travel Observer 2023 ens mostra dades de com els cellers enquestats, en un 90%, consideren que el perfil més buscat és el de guia enoturístic i, a l’hora, el perfil més difícil de trobar.

PER QUÈ ÉS DIFÍCIL TROBAR GUIES?

Els cellers enquestats valoren com a principals motius de la dificultat per trobar guies enoturístics la manca de personal format i que actualment costa trobar persones disposades a treballar caps de setmana i festius. Hi ha també un reconeixement, però, que els salaris són molt ajustats per a un perfil professional al que se li demana formació, idiomes, disponibilitat per a caps de setmana i festius i competències de comunicació i tracte al client.

Si veiem altres dades de l’estudi, un 25% dels contractes en enoturisme són parcials. No tenim les dades però aposto que el perfil de guia enoturístic és el principal perfil a jornada parcial dins un celler.

BUSCO FEINA DE GUIA ENOTURÍSTIC

Qui busca feina de guia? Tenim dos perfils principals:

  1. Els estudiants que tenen coneixements d’idiomes i cerquen feines de temporada o de caps de setmana.
  2. Persones que han fet una formació en turisme especialitzat en enoturisme i que s’ho volen dedicar professionalment pel que volen jornades més àmplies i salaris que reconeguin la seva professionalitat i dedicació

Com es pot veure dos perfils completament diferents amb demandes al mercat laboral, també diferents. Actualment, molt llocs de treball de guies són coberts per estudiants sense intenció de professionalització en el sector.

Sembla que ens trobem en una falta d’encaix entre l’oferta i la demanda: Els cellers voldrien el segon perfil però oferint unes condicions que li interessen al primer. Una falta d’encaix que cal abordar, analitzar i valorar quines possibles vies de resolució podem trobar.

COM PODEM FER QUE LES PECES ENCAIXIN?

Molt em temo que no hi ha una resposta clara a aquesta pregunta, però partint dels punts de reflexió anteriors potser podem anar pensant, tots plegats, possibles sortides a aquest desajustament.

Llenço a l’aire possibilitats per anar començat a pensar:

– Potser si analitzem bé els beneficis a mig i llarg termini que pot reportar una feina ben feta, ens pot compensar pagar una mica més al professional guia.

– Es pot valorar la possibilitat de tenir guies professionals autònoms, tenint en compte que, probablement, també el cost serà una mica major.

– Podem formar i professionalitzar a persones dins de la estructura del celler que vulguin i puguin promocionar fent tasques de guia complementàries a les que ja fan: Potser perfils comercials, de màrqueting i comunicació,…

– O potser es pot arrodonir la jornada dels guies de cap de setmana amb altres tasques d’enoturisme que poden ajudar a crear nou producte, tenir més visitants,…

Si volem que la tasca de guia enoturístic la facin professionals del sector…. Pensem-hi!

Articles Relacionats

“Vols que t’avisem quan es publiquin nous articles a Wine Travel Observer? Subscriu-te gratuïtament per rebre la newsletter”.