“Wine Travel Observer ens dona eines per impulsar la Terra Alta, i posar-la més amunt”
Entrevista a Pilar Ferrando, regidora de Turisme de Gandesa, valorant l’estudi Wine Travel Observer per a la Terra Alta
L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.
Article d’opinió de Judith Cortina, periodista i codirectora d’Enoturista.
Judith Cortina, periodista i codirectora d’Enoturista
Vilafranca del Penedès - 8 DE NOVEMBRE DE 2024
Tots els cellers que fan enoturisme a Catalunya tenen xarxes socials actives. A més, un 96% de cellers que obren portes a les visites tenen web. Són dades de l’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, Wine Travel Observer, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya. Les conclusions pel que fa a xarxes socials confirmen el que ja ens temíem: la comunicació social és la punta de llança de la comunicació digital. Pots no tenir landing page, però sí, o sí has d’estar a Instagram. Per què?
El 2019 Facebook seguia sent la xarxa social preeminent, per comptes actius i per nombre de seguidors, com va demostrar l’estudi ENODATA, elaborat per l’INCAVI i publicat els anys 2020, 2021 i 2022. Eren els anys en que es pesaven les opinions a Twitter, es miraven els vídeos a YouTube, i buscàvem feina a LinkedIn.
Però a partir del 2020, amb la pandèmia, Instagram (propietat del mateix grup Meta) va fer el sorpasso i es va convertir en la xarxa de referència gràcies a la seva versatilitat. En els anys posteriors, les publicacions de fotos, les stories i els reels han marcat tendència. En poc temps han crescut exponencialment els vídeos en vertical, i han davallat molt les imatges en horitzontal, que segueixen tenint gran importància en fotos professionals.
Segurament els anys que vindran, TikTok la rellevarà en lideratge. La xarxa xinesa fa temps que ha deixat de ser un lloc on fer balls, i s’ha transformat en una eina de comunicació completíssima. Si pots explicar una idea en 15 segons, pots explicar-ho tot. TikTok té unes eines per a creadors de continguts molt més complertes que Instagram. I té una intel·ligència artificial molt més afinada. Molt més addictiva, també.
El debat de les addiccions a les xarxes és un problema que no podem obviar els creadors de continguts. S’hauria de poder advertir amb la mateixa naturalitat que les ampolles de vi porten adherit el tatuatge de “drink in moderation”. Les addiccions, especialment entre els més joves, porten associats problemes de dèficit d’atenció i de dependències, segons estudis recents. Aquest no és un debat nou, però sí un debat una mica silenciat.
Si entenem les xarxes socials com espais d’inspiració, els viatges, la gastronomia, les destinacions, l’estil de vida i l’enoturisme són temes que ens encanten com a usuaris. Això vol dir que també li agraden a l’algoritme (una sèrie de paràmetres matemàtics que utilitzen les xarxes per saber què ens agrada i anar-nos-ho proporcionant).
Segurament les teves publicacions de viatges tinguin més arribades que les dels vins. Probablement la teva audiència arribi una mica més de dones que homes. És possible que tinguis majoria de públic entre 35 i 45 anys. Tal vegada hi hagi majoria de residents de grans àrees metropolitanes. Són dades generals de les audiències d’enoturisme a xarxes.
Ara bé, cal tenir en compte que molt poca gent entra a Instagram pensant en comprar. La majoria busca entreteniment, informació, o formació. D’aquí que les xarxes són un primer graó de comunicació, que caldrà completar amb una passarel·la de compra, o un espai on fer la reserva d’enoturisme. Primer comunicar, i després vendre.
Tots els agradats, desats, comentaris i compartits no són reserves d’enoturisme. Això s’ha de concretar en un espai segur, de fàcil accés, amb una bona experiència per mòbils, i amb una pàgina de reserves on comprar enoturisme sense fer una gimcana. Aquí hi ha la importància de la taxa de conversió. Saber quants agradats es converteixen en vendes.
Tot i que la pandèmia va accelerar la digitalització dels cellers, a dia d’avui només un 89% de cellers té pàgina web amb protocol de seguretat, que protegeix les dades dels visitants. Un 11%, no. Encara. En aquests pocs casos, Google els considera pàgines de risc i els penalitza en les cerques orgàniques, o no els ho posa fàcil en anuncis pagats. Són webs insegures.
Dels que tenen pàgina web, només un 23% implementa un sistema de reserves online, que permet als usuaris tancar un dia i una hora per fer la visita. En un 12% dels casos també pagar la visita per avançat, perquè han aprofitat la botiga online per vendre vins i també enoturisme. Per tant, només a un de cada quatre cellers pots fer reserva en línia. Una xifra molt baixa si tenim en compte els hàbits dels consumidors, cada cop més acostumats a la immediatesa que ofereixen grans cercadors.
En els pròxims anys serà clau fer una combinació idònia entre comunicació i màrqueting. El màrqueting ens ajuda a arribar a final de mes. Però la comunicació ens fa eterns. La comunicació social ha de combinar un pla de comunicació que pensi en aportar prestigi, reconeixement de marca, admiració, mentre que un pla de màrqueting ens pot ajudar a reconèixer els mercats, posicionar el nostre producte i aconseguir més vendes.
L’enoturisme ha de compaginar una bona estratègia a xarxes, diferent a Instagram que a TikTok, que acabi portant admiradors a la pàgina web, on es podran fer les reserves. Seguir penjant fotos i vídeos, com qui penja la roba per estendre, no dóna més visites.
Entrevista a Pilar Ferrando, regidora de Turisme de Gandesa, valorant l’estudi Wine Travel Observer per a la Terra Alta
Mercats de Nadal, xecs regal, lots de Nadal, àpats a cellers, o visites enfocades a comprar vi són algunes de les conclusions de l’estudi de
El rol de l’enoturisme a Catalunya, com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, segons l’estudi de l’oferta d’enoturisme Wine Travel Observer
Wine Travel Observer és un projecte ideat l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, que té com a origen la subvenció del programa Projecta’t 2022,
del Consorci de la Formació Contínua de Catalunya (OP20220012).
· Avís Legal · Privacitat · Cookies
2024 © Wine Travel Observer. Tots els drets Reservats.