L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

Assegurar l'enoturisme

Article d’opinió del director de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, Gerard Domingo Blanch, sobre l’estudi Wine Travel Observer 2024.

Gerard Domingo Escola Enoturisme

Gerard Domingo Blanch, director de l’Escola d’Enoturisme, al davant de la façana de l’edifici, a Vilafranca del Penedès.

Picture of Gerard Domingo Blanch

Gerard Domingo Blanch

Vilafranca del Penedès - 7 FEBRER DE 2024

ESTUDI D’INDICADORS DE QUALITAT

Wine Travel Observer, fruit de la subvenció del Consorci de la Formació Contínua de Catalunya en el marc del programa Projecta’t 2022, té com a objectiu l’estudi dels indicadors quantitatius i qualitatius que defineixen l’enoturisme a Catalunya. Ho fa amb especial atenció als cellers, considerats com a punta de llança d’aquesta indústria. Aquesta iniciativa se situa com a fonament essencial per a la creació d’un atractiu turístic basat en el vi.

L’oportunitat de monitoritzar periòdicament aquests indicadors ofereix una visió evolutiva de l’enoturisme i la seva maduresa a Catalunya. Confiant que aquest seguiment reverteixi en el sector com a element de reflexió, anàlisi i millora contínua.

REPTE PER A L’ESCOLA D’ENOTURISME DE CATALUNYA

Dissenyar, planificar i executar aquest estudi ha representat un repte per a l’Escola, amb la col·laboració destacada de l’investigador David Jobé, que aporta el seu coneixement dels cellers i la seva metodologia rigorosa en els processos seguits.

La primera fase de l’estudi es dedica a l’anàlisi dels indicadors quantitatius i qualitatius dels cellers visitables. La recopilació meticulosa de dades i l’aplicació d’una metodologia específica revelen insights crucials per avaluar la contribució d’aquests cellers a l’enoturisme.

MIRADA ALS PROFESSIONALS DE L’ENOTURISME

Així mateix, l’estudi permet identificar els diversos perfils professionals presents en l’enoturisme a Catalunya, així com la salut laboral dels professionals apassionats que hi treballen. Malgrat les dificultats derivades de la diversitat d’aquest subsector econòmic, desprovist d’un indicador de reconeixement propi fins a la data, l’estudi destaca la importància de superar aquesta realitat.

L’enoturisme català, tot generant beneficis en la seva activitat, revela àrees de millora detectades per l’estudi. Aquesta anàlisi també destaca les necessitats formatives dels professionals de l’enoturisme, subratllant la relació crucial entre la formació i el desenvolupament del sector per garantir una millora contínua en la qualitat dels serveis.

ASSEGURAR LA CONTINUÏTAT DE L’ENOTURISME

Finalment, l’estudi adquireix rellevància pel conjunt del territori català. En el seu nucli, es tradueix l’impacte dels beneficis de les empreses del sector enoturístic, contribuint globalment al benestar emocional i de salut de les persones en aquests territoris vitivinícoles.

Assegurar la continuïtat de l’enoturisme a Catalunya significa assegurar un model econòmic d’èxit, on els sectors primari, secundari i terciari dinamitzen l’economia dels territoris i milloren les condicions de vida dels seus habitants.

Articles Relacionats

“Vols que t’avisem quan es publiquin nous articles a Wine Travel Observer? Subscriu-te gratuïtament per rebre la newsletter”.