L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

"La formació i el desenvolupament, elements claus per l'enoturisme"

Article d’opinió de Gerard Domingo, director de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya sobre la segona fase de l’estudi Wine Travel Observer.

Gerard Domingo, a l’Escola d’Enoturisme de Catalunya

Picture of GERARD DOMINGO

GERARD DOMINGO

Vilafranca del Penedès - 13 DE MARÇ DE 2025

WINE TRAVEL OBSERVER, SEGONA FASE

Al gener d’aquest any vam poder presentar els resultats de la segona fase de l’estudi Wine Travel Observer. Per seguir radiografiant el nostre territori enoturístic i identificar totes aquelles empreses que es singularitzen per fer de l’enoturisme el seu tret de distinció, teníem clar que havíem d’assolir tres objectius.

NOUS OBJECTIUS DE L’ESTUDI

El primer, ampliar l’abast de l’estudi incorporant restauració, allotjaments, agències de viatges i empreses de serveis enoturístics. El segon, convertir aquest estudi en una eina de país i de sector. El tercer, posar en el centre els i les professionals del sector i el seu paper clau en el desenvolupament de l’enoturisme.

LA IDENTIFICACACIÓ: UN REPTE

Per al primer objectiu, ens resultava evident que, si volíem conèixer totes les bondats que l’enoturisme pot oferir a una visitant o turista, havíem d’interpel·lar tots aquells establiments i empreses que completen l’experiència, cobrint les necessitats i expectatives de qui vol fer enoturisme. A més a més, resultava crucial aquest 2025, any en què Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia, posar-los en valor.

ENOTURISME MÉS ENLLÀ DELS CELLERS

El primer que vam constatar és que, si bé els cellers són la punta de llança de l’experiència enoturística, aquesta ja no passa únicament en entorns rurals. Les ciutats i zones urbanes guanyen pes en els itineraris dels enoturistes. La concentració d’allotjaments i restauració en aquestes zones permet explicar el territori des d’altres perspectives, oferint una visió de país en el seu conjunt.

LA IMPORTÀNCIA DE LA RESTAURACIÓ

Pel que fa a la restauració, aquells establiments que aposten clarament pels valors de l’enoturisme incorporen en la seva carta de vins referències del territori i productes que mariden el paisatge i la gastronomia. La sensibilitat cap a una carta de vins de proximitat es veu sovint complementada per una oferta agroalimentària que segueix un fil conductor i marida amb propostes gastronòmiques d’alt valor, convertint-se en una carta de presentació del territori.

EL PAPER CABDAL DELS ALLOTJAMENTS

També hem observat que els allotjaments, i especialment els rurals, són el primer bastió de promoció del territori. Moltes propostes d’activitats enoturístiques neixen de les recomanacions de qui acull els visitants, i en molts casos, aquestes recomanacions es complementen amb una oferta gastronòmica que posa en valor els productes i productors locals. Així, la restauració i l’allotjament esdevenen la primera acollida i la cara visible de qui vol conèixer-nos. La seva sensibilitat i aposta per l’enoturisme són elements clau per garantir experiències memorables i repetibles per als visitants.

EL REPTE DE LES AGÈNCIES DE VIATGE

Pel que fa a les agències de viatges especialitzades i les empreses de serveis enoturístics, hem detectat que, tot i ser poques en nombre, aquelles que aposten clarament per l’enoturisme troben un mercat àvid de descobrir el territori. Aquestes empreses han sabut identificar canals de venda i promoció que fan rendible el seu negoci, i ens expliquen que no falten persones interessades en conèixer l’oferta enoturística.

MAJOR COL·LABORACIÓ SECTORIAL

Una de les conclusions rellevants de l’estudi és que el sector enoturístic hauria de fer un pas endavant en el convenciment que treballar amb la intermediació pot ajudar a augmentar l’impacte del nombre de visitants, sempre amb una aposta clara per la qualitat.

L’ENOTURISME, UNA TAULA ÀMPLIA

El segon objectiu de l’estudi era convertir-lo en un estudi de sector en totes les seves implicacions. Volíem que tothom que es dedica a l’enoturisme, sigui des d’on sigui, se sentís cridat a participar. Per això, hem dirigit molts esforços a interpel·lar totes aquelles empreses, entitats i organitzacions que entenen la necessitat de nodrir el sector de dades fiables. Gràcies a elles, hem pogut ampliar la nostra perspectiva i identificar un territori més extens del que inicialment havíem previst. La seva col·laboració ha estat essencial per infiltrar-nos en cada activitat i extreure les dades que avui aquest estudi pot oferir. Estem profundament agraïts pel seu suport i compromís.

XARXA ENTRE NEGOCIS ENOTURÍSTICS

El tercer objectiu ha estat posar en el centre els i les professionals del sector. Són persones polivalents que aporten valor en cadascun dels processos en què participen i que, conscients del model pel qual aposten, han esdevingut la primera línia de defensa i promoció d’un territori i d’uns productes que fan possible un model de desenvolupament SOSTENIBLE. Són aquests professionals qui garanteixen que tots els actors de l’oferta enoturística puguin guanyar-se dignament la vida. L’enoturisme, per tant, és una eina fonamental per posar en valor el territori, i els i les professionals que hi treballen, sempre des de la passió i el convenciment, són la baula més important per generar satisfacció en qui ens vol conèixer.

LA FORMACIÓ I EL DESENVOLUPAMENT, CLAUS

Davant aquests resultats, no puc evitar pensar que la formació i el desenvolupament dels professionals de l’enoturisme és un factor clau en les polítiques de tots els governs que tenen responsabilitat en aquest àmbit. Només així podrem garantir un model sostenible i un desenvolupament territorial equilibrat.

Articles Relacionats

“Vols que t’avisem quan es publiquin nous articles a Wine Travel Observer? Subscriu-te gratuïtament per rebre la newsletter”.