L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

"Som un gran país de vi i enoturisme: digueu-ho ben alt, i confieu en els experts de la comunicació"

Article d’opinió d’Eva Vicens, periodista i directora de Vadevi, sobre les conclusions de comunicació dels cellers catalans a Wine Travel Observer

Eva Vicens, periodista i directora de Vadevi

Eva Vicens, periodista i directora de Vadevi.

Picture of EVA VICENS

EVA VICENS

Vilafranca del Penedès - 2 DE MAIG DE 2024

SOM UN GRAN PAÍS DE VI I ENOTURISME

 Crec que és força incontestable que Catalunya és un gran país de vins. La història i la tradició ho avalen, des de fa centenars d’anys, i malgrat que han passat anys de tota mena, amb contextos cruels i complicats que han posat en escac la continuïtat del sector vitivinícola, en l’actualitat hi ha qui pensa -i jo sóc una d’elles-, que estem davant d’un dels millors moments qualitatius en la història vitivinícola de Catalunya.

També és cert que ens quedem molt curts si només analitzem el sector des del punt de vista de la producció. L’enoturisme ha entrat amb força en l’última dècada i sembla que ha vingut decidit a quedar-se. Les xifres que recull Wine Travel Observer en el seu informe de 2024 confirma que gairebé la meitat de cellers del país obren les portes a aquesta nova modalitat de turisme. Tenim 451 projectes visitables avui en dia, amb el bonus track de bones notícies que dues terceres parts utilitzen la comunicació per a fomentar l’enoturisme.

LA COMUNICACIÓ I L’ENOTURISME

Els cellers o projectes de vi s’esforcen a tenir pàgines web actualitzades -fugint de les estàtiques o d’aquelles de navegabilitat dubtosa d’uns anys enrere; són multiidiomes, facilitant la comunicació amb persones més enllà de les nostres fronteres; tenen actius comptes a les xarxes socials -un 96% dels cellers avaluats per WTO utilitzen Instagram de manera activa, seguit d’un 86% que utilitza Facebook-, i crec que en això hi va tenir molt a dir la pandèmia i les ajudes del kit digital, però han anat incorporant botigues en línia per facilitar la compra dels productes exposats.

Ara bé, no tot són bones notícies. Avui dia, només un 12% dels cellers permeten fer reserva d’activitats o experiències d’enoturisme a través de la xarxa. I només un 20% facilita una política clara de cancel·lació.

PROFESSIONALS DE LA COMUNICACIÓ

Vivim un moment excepcional, amb professionals preparats, formats i viatjats que no només ens fan feliços amb els productes que elaboren, sinó que són capaços d’abstreure’ns i enamorar-nos durant una visita a les seues instal·lacions. Per tant, ara sí, siguem atrevits també amb la comunicació: siguem innovadors, com ho som quan imaginem les activitats que incorporem a la nostra oferta, siguem frescos, estiguem al dia i aprofitem-nos de les noves tecnologies, que, ben portades, sempre poden ser un valor afegit més per al nostre negoci de vins.

I sí, teniu raó en què explicar-vos no és la vostra principal funció: llavors, seguiu fent el millor vi, expliqueu-lo amb les millors paraules, i confieu en professionals de la comunicació perquè us ajudin a fer xarxa, que us donin les claus per a incrementar la vostra presència digital, que us ajudin a reforçar la vostra imatge de marca. Notareu el retorn i impacte, us ho ben asseguro.

Articles Relacionats

“Vols que t’avisem quan es publiquin nous articles a Wine Travel Observer? Subscriu-te gratuïtament per rebre la newsletter”.