L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

"Reptes futurs de l'enoturisme: sostenibilitat i internacionalització"

Ester García Adrados, gerent de l’Institut Municipal de Formació de Vilafranca del Penedès, apunta quines seran les claus de l’enoturisme del futur, valorant la segona fase de l’estudi Wine Travel Observer.

Ester-Garcia-WTO

Ester García Adrados, gerent de l’Institut Municipal de Formació de Vilafranca del Penedès.

Picture of ESTER GARCÍA ADRADOS

ESTER GARCÍA ADRADOS

Vilafranca del Penedès - 10 D'ABRIL DE 2025

ELS REPTES DE L’ENOTURISME

L’enoturisme ha experimentat un creixement notable en els darrers anys, i l’estudi Wine Travel Observer ha estat una eina fonamental per radiografiar l’oferta del nostre territori enoturístic. Ara, amb l’ampliació de l’abast de l’estudi, és el moment de reflexionar sobre els reptes que ens esperen en el futur, especialment en termes de sostenibilitat i internacionalització.

SOSTENIBILITAT: UN COMPROMÍS NECESSARI

La sostenibilitat no és només una tendència, sinó una necessitat urgent. En un món cada vegada més conscient de l’impacte ambiental, el sector de l’enoturisme ha de liderar el camí cap a pràctiques més sostenibles. Això implica no només la gestió responsable dels recursos naturals, sinó també la promoció de productes locals i la creació d’experiències que respectin el medi ambient. Hem d’aprendre de les bones pràctiques que s’estan implementant en altres regions del món, on l’enoturisme s’ha integrat amb èxit en models de desenvolupament sostenible. La col·laboració entre cellers, restaurants i espais gastronòmics, allotjaments, centres d’interpretació i empreses de serveis turístics especialitzades  és clau per garantir que cada visita no només sigui memorable, sinó també respectuosa amb el nostre entorn.

INTERNACIONALITZACIÓ: COMPARTUIR CONEIXEMENTS I EXPERIÈNCIES

La internacionalització és un altre repte que no podem ignorar. En un món globalitzat, és essencial que el nostre model d’enoturisme no només sigui conegut a nivell local, sinó que també es comparteixi a nivell internacional. Això implica establir xarxes de col·laboració amb altres regions vinícoles del món, intercanviant coneixements i experiències. La creació d’un model compartit de recollida de dades, com el que proposa Wine Travel Observer, pot ser una eina poderosa per analitzar l’oferta d’enoturisme a nivell global. Això ens permetria a cada zona  identificar tendències, millorar les nostres estratègies per prendre decisions com a territori, per avançar l’objectiu d’atraure la tipologia de turisme que ens plantegem. 

DEL PRODUCTE VITIVINÍCOLA AL PRODUCTE TURÍSTIC AMB SINÈRGIA TERRITORIAL

La tradició vitivinícola i el nou món del vi han generat models diversos de com transformar el producte vitivinícola en un actiu turístic en sinèrgia amb el territori on s’ubica.  

El model  enoturístic no es limita a la producció de vi; és una experiència que abasta la gastronomia, l’allotjament,  la cultura on el paisatge també és transforma en un atractiu turístic amb el que conviure i per al qual generar respecte amb la nostra activitat. La sensibilitat cap a la gastronomia local i la promoció de productes de proximitat són aspectes que l’enoturisme des del reconeixement local potencia, sent la intersecció de tots aquests factors que fan d’aquest model turístic una eina desenvolupament local amb desestacionalització i diversificació de l’oferta que cal potenciar. 

UN PAS ENDAVANT

En conclusió, l’enoturisme té un futur prometedor, però és responsabilitat de tots nosaltres treballar per fer-lo més sostenible i internacionalitzat. Aprendre dels altres, compartir bones pràctiques i col·laborar són els camins que ens portaran a l’èxit. Estem en un moment clau per a l’enoturisme, i és hora de fer un pas endavant.

Articles Relacionats

“Vols que t’avisem quan es publiquin nous articles a Wine Travel Observer? Subscriu-te gratuïtament per rebre la newsletter”.