L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

"Enoturisme a Catalunya: de l'oceà blau a l'oceà vermell"

Article d’opinió d’Èric Enguita, CEO d’Artcava, professor i coordinador de “Wine&Food” a l’Escola d’Enoturisme de Catalunya. 

Eric-Enguita-Wine-Travel-Observer

Èric Enguita, CEO d’Artcava i professor de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya

Picture of ÈRIC ENGUITA

ÈRIC ENGUITA

Vilafranca del Penedès - 29 DE MAIG DE 2024

ENOTURISME A CATALUNYA

L’enoturisme a Catalunya ha experimentat una transformació notable durant els darrers 20 anys. Artcava, un pioner en aquest sector, va emergir en un moment en què l’enoturisme era un oceà blau, amb grans oportunitats i poca competència. No obstant això, amb més de 10 anys de consolidació, l’escenari actual és substancialment diferent.

WINE TRAVEL OBSERVER

Les dades recollides per Wine Travel Observer indiquen un augment sostingut en l’oferta i la demanda d’experiències enoturístiques. Per exemple, el nombre de visites enoturístiques ha augmentat en un 35% en l’última dècada. Aquest creixement ha transformat el mercat en un oceà vermell, caracteritzat per una competència intensa. Per diferenciar-se, les empreses enoturístiques han d’innovar, oferint combinacions úniques de visites, gastronomia i allotjament.

DESTINACIÓ DE REFERÈNCIA

Catalunya, amb regions vinícoles com el Penedès, Alella, el Bages, té el potencial de posicionar-se com una destinació enoturística de referència. La proximitat amb Barcelona, un pol d’atracció turística que ha superat la seva capacitat de càrrega, confereix a aquestes regions un avantatge addicional. Barcelona necessita expandir els turistes cap a fora de la ciutat, i l’enoturisme és ideal per això.

CAVA: UNA OPORTUNITAT

El Cava, en particular, ofereix una oportunitat única per destacar internacionalment. A diferència d’altres vins com els del Priorat, que són reconeguts principalment per entesos i “winelovers”, el Cava posseeix una notorietat considerable en totes les franges de consumidors, és conegut (no tant reconegut). La clau per a l’èxit futur recau en el màrqueting estratègic i la creació de destinacions integrades que atreguin visitants per la seva singularitat.

ARTCAVA: 20 ANYS D’EXPERIÈNCIA

Artcava, amb la seva experiència de dues dècades, s’enfronta al repte de reimaginar el seu model per continuar sent un referent en aquest mercat competitiu. Això requereix una estreta col·laboració amb el desenvolupament de la destinació global, garantint que el creixement d’Artcava estigui alineat amb el de la regió en general.

EL FUTUR DE L’ENOTURISME

En conclusió, el futur de l’enoturisme a Catalunya dependrà de la capacitat d’innovació i diferenciació de les seves ofertes, així com del posicionament estratègic de les seves destinacions en el mercat global.

Articles Relacionats

“Vols que t’avisem quan es publiquin nous articles a Wine Travel Observer? Subscriu-te gratuïtament per rebre la newsletter”.