És rendible per a un celler obrir portes a l’enoturisme?
Obrir portes a l’enoturisme és rendible per un celler? Descobreix les claus de l’enquesta feta a Wine Travel Observer
L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.
Article d’opinió de David Jobé Bosch, investigador principal de Wine Travel Observer i professor de Comunicació de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.
David Jobé, professor de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.
Vilafranca del Penedès - 3 D'ABRIL DE 2024
Tot va començar amb una pregunta. “Tu saps quants cellers catalans fan enoturisme?” La directora de l’Escola d’Enoturisme no n’estava segura. Els professors, tampoc, del cert. Ni els especialistes en la matèria. Però quants, exactament? El 2024 les administracions donaven una dada més o menys recurrent: a Catalunya hi ha uns 300 cellers visitables. Això era abans de Wine Travel Observer. Després sabem que -a dia d’avui- hi ha 451 cellers elaboradors de vi que obren portes a l’enoturisme, tot i que de maneres diferents. Perquè el quid de la qüestió és que cada forma d’enoturisme és ben diferent.
Per això resultava un repte intentar crear una ISO per comptar l’enoturisme a casa nostra, i arreu del món. En ple debat sobre com hauria de ser una ruta del vi, com encaixar les oficials amb les oficioses, quins mínims hem de demanar a cada ruta per oferir un club de producte estàndard, Wine Travel Observer ha formulat una proposta modesta per a poder-los comptar tots amb equitat i justícia. Per exemple, comptant tots els cellers que fan enoturisme, no només els que formen part de les rutes del vi. A l’estudi es desvela que un 57% dels cellers que obren portes formen part de les rutes, però un 43%, no. S’havien oblidat d’analitzar un de cada tres cellers.
Aquest mètode inclou estudiar tots els cellers elaboradors de vins, ja tinguin només vinyes sense celler, o celler sense vinyes. No s’han comptat els marquistes. Aquí ja teníem una dada nova: de 918 cellers elaboradors, prop d’un 49% obren portes. El segon maldecap va ser superar les línies invisibles traçades per les rutes del vi, lògiques hereves de les Denominacions d’Origen. Són fronteres per denominar vins, però ho són també per fer turisme? A Wine Travel Observer hem separat pobles, municipis, comarques, vegueries i demarcacions perquè cada anàlisi del territori es faci separat. Ara bé, també hem comptat per primera vegada els cellers visitables que no estan dins de les fronteres tradicionals del vi. I sabeu què? N’hi ha més d’una trentena, a comarques com la Cerdanya, el Berguedà, Osona, el Vallès Occidental, o el Solsonès que, per ara, no formen part de les Denominacions d’Origen, i no es comptaven a taula.
I finalment, un cop establerts aquests paràmetres, hem escorcollat el mercat d’experiències de cada celler, un a un, pam a pam. Primer per determinar si era una activitat fixa, o esporàdica. Després per determinar si podia ser un producte turístic analitzable, perquè havia de tenir preu, durada, dia i hora, què inclou, o detalls del tast. Hem analitzat més de 1600 experiències, i les hem seleccionat per 10 tipus diferents. Al final, de cada celler visitable hem trobat 50 paràmetres, i de 103 cellers hem aconseguit extreure’n 60 més. Gràcies per la paciència infinita de respondre aquestes preguntes!
I ara, què tenim? Moltes dades i un debat sobre la taula. Perquè Wine Travel Observer és de tothom. De l’Escola d’Enoturisme al món. Perquè enraonem: de com s’ha fet, i de quina manera es pot millorar. Un cop presentat a la majoria de les rutes del vi, que l’han acollit majoritàriament amb interès i agraïment, ens queda explicar-lo a tothom qui ho vulgui. Per això el nou director de l’Escola d’Enoturisme ha decidit que en les pròximes setmanes el treball (de més de 150 pàgines) es faci públic. Perquè retorni allà on sempre ha estat: a mans dels treballadors d’enoturisme, als guies, als tècnics, els propietaris dels cellers,… A qui mai hem perdut de vista mentre el preparàvem, i a qui sentim un enorme agraïment. I aquí ens trobareu. Amb la porta oberta. Encantats d’enraonar. Perquè tot va començar amb una pregunta, i res s’acaba si queda un sol dubte.
Obrir portes a l’enoturisme és rendible per un celler? Descobreix les claus de l’enquesta feta a Wine Travel Observer
Article d’opinió de Jordina Camps, tècnica de Desenvolupament Local i Turisme de Santa Margarida i els Monjos sobre Wine Travel Observer.
Entrevista a Víctor Goitia, de la Ruta del Vi DO Empordà, valorant els resultats de Wine Travel Observer per al seu territori.
Wine Travel Observer és un projecte ideat l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, que té com a origen la subvenció del programa Projecta’t 2022,
del Consorci de la Formació Contínua de Catalunya (OP20220012).
· Avís Legal · Privacitat · Cookies
2024 © Wine Travel Observer. Tots els drets Reservats.