L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

"L'enoturisme i el factor humà".
Opinió de Cristina Soler.

Article d’opinió per a Wine Travel Observer de Cristina Soler, especialista en enoturisme amb llarga trajectòria. En aquests moments responsable d’Enoturisme a Llopart. 

Cristina-Soler-Wine-Travel-Observer

Cristina Soler, especialista en enoturisme amb llarga trajectòria. En aquests moments responsable d’enoturisme a Llopart.

Picture of CRISTINA SOLER

CRISTINA SOLER

Vilafranca del Penedès - 15 DE MAIG DE 2024

L’EVOLUCIÓ DE L’ENOTURISME

L’enoturisme representa una oportunitat per a tots aquells cellers que desitgen captar nous clients, fidelitzar els que ja tenen, o simplement vendre els seus vins a peu de porta.

L’evolució de l´enoturisme durant els darrers anys ha sigut vertiginosa.

Els departaments de visites han aparegut dins els cellers i s’han posicionat, en la majoria de casos, com una eina important del màrqueting de cada marca.

CANVIS EN ELS PERFILS DELS VISITANTS

Els enoturistes ja no són només excursionistes d’un dia, o de cap de setmana. Ara, el públic que visita els cellers és, en moltes ocasions, gent que es mou amb la inquietud d’aprendre i gaudir del vi, el paisatge, les vinyes, l’arquitectura i la bellesa dels cellers, la gastronomia i les tradicions de les diferents regions vinícoles.

Els visitants nacionals i internacionals que ens arriben solen haver visitat anteriorment d’altres cellers, no només del nostre entorn, sinó que moltes vegades ho han fet en d’altres països.

Són visitants experimentats, que cerquen noves vivències al voltant del món del vi, més enllà de la visita tradicional o del simple tast.

LA MADURESA DE L’ENOTURISME

L’enoturisme, com es deia recentment en una presentació d´un estudi de l’Agència Catalana de Turisme, ha arribat al seu punt de maduresa.

Els professionals d’aquest sector hem treballat durant molts anys per captar visitants i donar a conèixer l’enoturisme com una branca del turisme gastronòmic. Ara, en determinats moments, la demanda arriba a superar l’oferta.

Aquest fet, ens dóna una oportunitat única per millorar les nostres propostes i dotar-les d’un contingut, qualitat i preu merescuts.

RECONEIXEMENT DELS PROFESSIONALS

Hem de seguir fent créixer l’enoturisme de manera sostinguda i sostenible amb l’objectiu de perfeccionar, millorar, i a poder ser, arribar a oferir productes enoturístics de gran excel·lència.

Per a tot això, un factor clau és, sens dubte, el factor humà.

La professionalitat de totes aquelles persones que treballen en l’atenció dels visitants és bàsica. El personal dels departaments d’enoturisme necessiten estar a l’alçada de les circumstàncies. Han de tenir una clara vocació pel món del turisme, domini d’idiomes i amplis coneixements sobre l’elaboració, el servei i el tast de vins. Han de ser persones creatives i comercials capaces de dissenyar i portar a terme experiències viables i vendibles.

REQUISITS IMPORTANTS

A banda d’aquests requisits, és molt important que assumeixin que les portes dels cellers estan obertes normalment durant els caps de setmana i festius i que una gran part dels serveis d’enoturisme es porten a terme durant el temps lliure dels altres.

Segons la meva experiència, el guia d’enoturisme ha de ser un entusiasta i ha de sentir passió pel seu ofici. El seu rol és bàsic per aconseguir l’èxit de qualsevol experiència i la satisfacció del clients.

GUIES D’ENOTURISME PREPARATS

Busquem clients de qualitat, però a la vegada necessitem professionals ben preparats per superar les expectatives d’aquells que ens visiten.

No oblidem que en els serveis d’enoturisme també impliquen una gestió administrativa o tasques de back office que comprenen des de la gestió de reserves, l’elaboració de pressupostos, estadístiques, facturació, bases de dades i diferents serveis post venda.

En aquests moments hi ha una demanda creixent de persones per cobrir les vacants necessàries.

FORMACIÓ I CONEIXEMENT

El naixement de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, junt amb d’altres iniciatives formatives d’universitats privades i organismes oficials de promoció, han representat una ferma aposta per la formació de nous professionals, i pel constant reciclatge dels treballadors en actiu.

Però la realitat és que sovint ens trobem amb una alta rotació i una fugida de talent entre els diferents cellers i establiments.

VALORAR ELS PROFESSIONALS

Les organitzacions han de fer un esforç per reconèixer i valorar la tasca d’aquests professionals i els han de considerar igual d’importants que els treballadors d’altres àmbits de l’empresa.

Les experiències enoturístiques les porten a terme les persones i la continuïtat i motivació dels equips és bàsica.

Animo a tots aquells joves que se senten atrets pel món del turisme i pel món del vi a esdevenir ambaixadors de l’enoturisme del nostre país i a ajudar encara més a professionalitzar i donar valor a un sector amb un futur prometedor.

Articles Relacionats

“Vols que t’avisem quan es publiquin nous articles a Wine Travel Observer? Subscriu-te gratuïtament per rebre la newsletter”.