L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

Víctor Goitia: "Wine Travel Observer és una eina molt útil per comparar territoris”

Entrevista a Víctor Goitia,  de la Ruta del Vi DO Empordà, després de presentar els resultats de l’estudi Wine Travel Observer entre els seus associats.

Victor Goitia Ruta Vi DO Empordà

La Ruta del Vi Do Empordà ha aprofitat una trobada dels associats de la DO Empordà a Garriguella (Alt Empordà) per presentar els resultats de Wine Travel Observer entre els seus associats. A la trobada hi han assistit prop d’una trentena de cellers, i altres membres de la Ruta del Vi, que han debatut els resultats de l’estudi al seu territori. Un dels assistents és el Cap de Màrqueting del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Víctor Goitia.

ENTREVISTA VÍCTOR GOITIA

Com ha sigut conèixer els resultats de Wine Travel Observer elaborat des de lEscola d’Enoturisme de Catalunya per a la Ruta del Vi DO Empordà?

Les conclusions han pogut ser molt positives. Estem veient que les coses s’estan fent de forma correcta. Sempre hi ha aspectes que es poden millorar, i que s’han de treballar a nivell de Ruta, però sí que hem pogut veure que és una de les Rutes més creatives a nivell d’experiències. També és una de les rutes en què hi ha més treball en xarxa, més comunió entre els diferents membres per apostar pel posicionament de la Ruta del Vi DO Empordà com una referència a nivell català, espanyol i internacional.

Tot i així hi ha elements que es poden millorar, que ens mostra l’estudi, com pot ser el preu de les activitats, que sortia que era un dels aspectes que es podia millorar respecte a les altres rutes, ja que estem per sota. És important donar el valor que es mereix a l’oferta d’activitats enoturístiques de qualitat que s’ofereixen des de la Ruta.

La majoria de les experiències de la Ruta del Vi de la DO Empordà tenen tastos de vins amb maridatges i gastronomia. Per què?

Dins del Patronat de Turisme tenim dos clubs que treballen l’enogastronomia. Un és el club d’enogastronomia, i l’altre és el club de la Ruta del Vi de la DO Empordà. Dins de la destinació tenim tres productes estratègics, que creiem són identitaris, i un d’ells és el turisme enogastronòmic, i per això sempre el potenciem en les nostres accions de promoció. Pel que fa a la visita als cellers on s’explica el procés de fermentació del vi, potser és veritat que hi ha més gent que l’ha feta. Si ja estàs familiaritzat amb el procés d’elaboració del vi ja busques un punt més, com descobrir la història de les persones que hi ha darrera del celler, descobrir l’entorn que hi ha al voltant del celler, o fer activitats complementàries, com pot ser una classe de ioga entre vinyes en l’àmbit del benestar, una ruta en bicicleta per les vinyes, un tast immersiu, entre d’altres.

Una part dels visitants de la Ruta del Vi de la DO Empordà és de la demarcació de Girona. Com d’important és per a la Ruta comptar amb restaurants i allotjaments, que completin l’oferta d’enoturisme dels cellers?

Tenim els cellers com a pal de paller, que és el producte principal. Al voltant dels cellers tenim l’oferta complementària potent. Bé siguin empreses d’activitats, sales de tastos, restaurants, i allotjaments per fomentar la pernoctació en el territori i el consum d’oferta complementaria. Un dels nostres públics objectius per la proximitat és l’àrea metropolitana de Barcelona. Sempre busquem que quan ens visiten incloguin pernoctació i augmentin la despesa que fan al nostre territori. Després també treballem per promocionar la Ruta del Vi a nivell internacional, al públic francès, del Benelux,… Fa uns dies vam fer una acció promocional a Montreal (Canadà). Els públic canadenc i nord-americà ens interessa pel nivell de despesa, i la durada de les estades al territori.

La Ruta del Vi pot ajudar a trencar l’estacionalitat de l’Empordà de sol i platja?

Jo crec que ajuda, i tant! L’enoturisme és un producte que es pot consumir totes les èpoques de l’any, i el consumiràs d’una manera molt diferent. A l’estudi vèiem que un 51% de les experiències que s’ofereixen a la Ruta del Vi són temporals. Això vol dir que les estacions influeixen molt en el tipus d’activitats que oferim des de la Ruta. Crec que és positiu i complementari. Des del Patronat busquem que la gent que ve a l’estiu i que ens coneix per l’oferta de sol i platja, que descobreixi la gran quantitat d’oferta complementària que tenim pel territori, i pugui visitar un celler o fer activitats a la natura, entre d’altres.

Wine Travel Observer fa un dibuix concret de l’Empordà, i també un dibuix d’altres zones vinícoles turístiques, que es pot comparar. Us pot ajudar?

És molt útil per veure qui excel·leix en determinats aspectes, i poder-nos emmirallar, aprendre en què ho estan fent millor, i què podem aplicar d’altres territoris al nostre, i viceversa. Estem encantats de rebre altres rutes del vi del territori i mostrar-los com fem les coses, i que aprenguin dels exemples que tenim al territori. Crec que aquesta comunicació és molt important per millorar de manera conjunta.

Articles Relacionats

“Vols que t’avisem quan es publiquin nous articles a Wine Travel Observer? Subscriu-te gratuïtament per rebre la newsletter”.