
“A Vilafranca podem connectar l’enoturisme de ciutat i el rural”
Entrevista a Gemma Romeu, Tinent d’Alcalde i Regidora de Turisme de Vilafranca, per valorar l’impacte de Wine Travel Observer per a la Capital del Vi.
Entrevista a Lluís Font, director del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, que valora els resultats de l’estudi Wine Travel Observer de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.
Lluís Font, director del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, valora els resultats de la segona fase de l’estudi Wine Travel Observer. Font va ser l’encarregat de presentar el nou informe a l’Escola d’Enoturisme, amb un discurs ple d’entusiasme cap al Centre de formació professional Integrada de Vilafranca del Penedès.
Com pot ajudar l’estudi Wine Travel Observer a identificar competències i necessitats formatives del sector?
M’ha sorprès i agradat molt aquest estudi, perquè em sembla que té un caràcter modèlic. Intenta conèixer la realitat d’un sector professional per encaixar-ho amb la formació dels futurs professionals d’aquest centre integrat. Per tant, és com una mena de cercle virtuós. Preguntes al sector, analitzes, aprofundeixes i ho trasllades amb un llenguatge educatiu, pedagògic, perquè pugui servir de base a la formació.
Crec que és molt útil i em sembla que, en molts sectors, hauríem de poder animar els centre integrats i altres grups que fessin l’equivalent a aquest estudi.
Quina importància té la formació en un sector com l’enoturisme, que està en constant evolució?
L’aposta pel talent caracteritza els països que van endavant. Això, per exemple a Estònia, és un model. Quan va obtenir la independència va centrar-se en la formació de la seva gent, i això va permetre una digitalització i un creixement del país. Per tant, com a factor és comú a tots.
En el cas de l’enoturisme, que és un sector creixent, molt específic d’aquestes contrades, molt novedós, encara és més important per afiançar-lo, per projectar-lo perquè la societat catalana en sigui conscient, i perquè pugui captar els recursos, les energies, el talent de tothom.
Hi havia un autor que deia “Hem d’alliberar les energies creadores de les persones”, i em sembla que és la feina que s’ha de fer. Les persones amb talent creatiu que el posin al servei dels projectes, com aquest en concret.
Durant la presentació de Wine Travel Observer has parlat de les tres “T”, quines són?
[Richard] Florida, que és un sociòleg americà, en un dels seus llibres explica que les ciutats, els projectes, les institucions que van endavant han de saber combinar tres “T”.
La primera és el talent. És obvi, no? Treure tot el que pot donar de si una persona, ocupi el lloc que ocupi en una organització. És sumant tots els talents que els projectes van endavant.
La segona és la tecnologia. A vegades ha de ser sofisticada, i a vegades no cal, però s’ha de trobar l’apropiada perquè cadascú pugui desenvolupar aquest talent.
I la tercera és la tolerància, que nosaltres fèiem l’adaptació a la diversitat. Reconèixer que un sector té institucions i empreses molt diverses, algunes d’una gran volada, altres més modestes, però totes són importants per la configuració i l’homeòstasi del conjunt.
Per què has mencionat que l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, amb seu a Vilafranca del Penedès, és un “exemple” de centre integrat?
Perquè la definició d’un centre integrat es veu palesa en la realitat d’aquesta institució, perquè té la Formació Professional reglada clàssica i tradicional, però a l’hora ho combina amb una formació adreçada als professionals en activitat i aquells que estan aturats, i suma l’element prospectiu d’anàlisi d’un sector, d’entendre la seva lògica, els seus desafiaments.
Per tant, apuntar com fer front a aquests reptes perquè el sector segueixi sent emergent. I cadascuna d’aquestes dinàmiques: la conjunció del sistema reglat, el sistema no reglat de formació contínua amb la cerca que ho ha d’alimentar tot és un sumatori fantàstic. Per això em semblava que era emblemàtic en aquest sentit.
Creu que aquest element de recerca de les necessitats dels sector pot resultar útil perquè el professorat adapti el seus ensenyaments?
I tant! Sense recerca el que hi ha és simple repetició de coses, que poden resultar ser molt interessants i novedoses en un moment determinat, però que perden virtualitat amb el pas del temps. La recerca és retroalimenta. És una cerca individual d’actualització dels que som professors, però també és una tasca col·lectiva d’una institució que vol ser capdavantera, i assenyalar una mica l’horitzó de sentit, cap a on avancem.
Des del departament d’Empresa i Treball quin paper s’atorga al turisme, i en especial a l’enoturisme, que ha fet una evolució molt gran en els darrers anys?
En l’economia catalana, el turisme és molt important. Representa una part del PIB gens menyspreable. Ocupa molta gent, dóna oportunitat als nouvinguts per tenir una ocupació. A més és un sector estratègic, que segurament ha de seguir evolucionant per poder captar un públic més divers, per poder ocupar totes les zones del país. És un sector que necessita un replantejar-se constantment per seguir sent competitiu i incrementar la productivitat, que és la clau de l’èxit d’un sector com aquest. Per tant, com a departament em consta que és un dels sectors més importants, i als quals se’ls hi concedeix més interès.
El 2024 la primera edició de Wine Travel Observer va rebre el premi a “Millor Treball de Recerca de la Formació Professional a Catalunya”. Considera que seria important que hi hagués un Observatori Permanent de l’Enoturisme, tal com l’Escola d’Enoturisme ha reclamat en més d’una ocasió?
Seria idoni tenir estudis com aquest al llarg del temps per fer una seqüència longitudinal i poder comparar. L’abast d’aquest estudi és tant gran que jo els deia als autors que no sé si cada any es veuran en cor de repetir-lo. Els que venim de la universitat més aviat això ho faríem cada dos o tres anys, però no deixaríem de fer-ho perquè marca l’evolució del sector, alimenta el dia a dia de l’Escola d’Enoturisme, i assenyala les competències prioritàries. Però entenc que és fonamental fer aquest tipus d’estudis, i més fer-ho per part de la gent teva, perquè a vegades desconeixem el talent i el coneixement que tenim, no? Posar en actiu això, posar en valor la capacitat de la nostra gent i dels nostres professors, d’alumnes o exalumnes crec que és una manera de retornar el què has après, i això és molt important.
Entrevista a Gemma Romeu, Tinent d’Alcalde i Regidora de Turisme de Vilafranca, per valorar l’impacte de Wine Travel Observer per a la Capital del Vi.
Entrevista a Gerard Domingo, director de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, valorant els resultats de la primera edició de Wine Travel Observer.
Entrevista a Pilar Ferrando, regidora de Turisme de Gandesa, valorant l’estudi Wine Travel Observer per a la Terra Alta
Wine Travel Observer és un projecte ideat l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, que té com a origen la subvenció del programa Projecta’t 2022,
del Consorci de la Formació Contínua de Catalunya (OP20220012).
· Avís Legal · Privacitat · Cookies
2024 © Wine Travel Observer. Tots els drets Reservats.