“Wine Travel Observer ens dona eines per impulsar la Terra Alta, i posar-la més amunt”
Entrevista a Pilar Ferrando, regidora de Turisme de Gandesa, valorant l’estudi Wine Travel Observer per a la Terra Alta
Entrevista a Gerard Domingo, director de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, que valora els resultats de la primera fase de l’estudi Wine Travel Observer.
El director de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya tanca el primer any d’experiència amb satisfacció i reptes. Gerard Domingo ha vertebrat el desenvolupament de Wine Travel Observer, l’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya. En els darrers 12 mesos ha presentat el treball al territori, a les administracions i als protagonistes. Ara encara el repte d’una segona fase de l’estudi.
Com valores el primer any de Wine Travel Observer(WTO)?
Un any especial. Com a Escola d’Enoturisme de Catalunya hem aconseguit ajudar a què el sector es conegui millor. És una oportunitat d’oferir aquestes dades segmentades, acompanyar el territori a entendre què està passant a casa seva, i fer-ho a través de la interpretació dels resultats de la primera fase de WTO. Ha estat molt gratificant des de l’Escola. Hem aconseguit que els mateixos territoris s’adonin del valor que tenen, del valor que aporten i dels punts forts que poden potenciar. I també com des de l’Escola els podem ajudar a potenciar la seva marca enoturística.
Com a director, has donat molta importància a presentar l’estudi a cada territori. Com ha sigut?
Ha estat un procés construït des de la planificació. Quan vam construir aquest estudi amb el David Jobé, amb l’investigador, vam pensar que era molt necessari tenir aquestes dades segmentades pel valor que podíem extreure d’elles. Inicialment vam planificar molt aquestes visites. El retorn dels territoris ha demostrat que realment tenen interès a conèixer les dades de casa seva. I això ens ajuda a generar més interès sobre el propi estudi i també aconseguir els recursos i el suport que l’estudi necessita per aquesta segona fase.
Fins a quin punt, els resultats de l’estudi us ha resultat útils pel vostre temari com a Escola?
Les dades i les reflexions ens ha generat un contingut que estàvem explicant d’una manera no analitzada a l’Escola. El claustre de professors i professores transmetia aquest coneixement empíric. Però amb aquestes dades estem podent explicar al territori la singularitat de cadascun d’ells, les dificultats de governança, els objectius comuns, en quin moment de maduresa estan per entendre quins són els models enoturístics predominants en cadascun dels territoris. I això ens permet tenir criteris i arguments convincents perquè hi ha unes dades que donen suport aquestes afirmacions.
Wine Travel Observer ha estat guardonar amb el Premi al Millor Treball de Recerca de la Formació Professional de Catalunya 2024. Què representa per l’Escola?
Aquest reconeixement posiciona l’Escola com un ens vàlid per d’entendre un sector professional que necessita propostes formatives, perquè surtin professionals amb competències necessàries per desenvolupar projectes enoturístics al territori. Tenir aquest Observatori és vital. Per a l’Escola ha esdevingut una eina vital per articulant les propostes formatives. El reconeixement valida que l’estudi està ben fet, i ens anima a seguir treballant a mantenir les dades del sector.
Hi haurà segona fase?
Quan vam plantejar que WTO fos l’observatori de l’enoturisme estudiant l’oferta enoturística i a partir d’aquí conèixer els diferents perfils professionals que treballen en aquests projectes, vam tenir clar que estàvem fent una feina que ningú havia fet abans. I que l’abast era molt ampli per poder-ho abordar en una primera fase. De forma planificada vam decidir fer-ho en 2 fases.
Quins canvis incorporarà?
Pensàvem que la primera fase aniria bé i que la segona seria necessària. Però és que la primera fase ha anat tan bé i els resultats són tan bons, sobretot el feedback que rebem és tan positiu, que ens anima a incorporar en la segona fase aquells actors de l’enoturisme que havíem deixat al marge perquè els volíem estudiar amb el pes que es mereixen. I decidim incorporar en la segona fase els establiments de restauració, allotjaments turístics, agències de viatges i empreses de serveis turístics que tinguin aquesta vessant d’enoturisme, que expliquin territori a partir de la seva oferta. La idea és poder tenir amb la segona fase i incorporant les dades de la primera, una radiografia sencera del pes enoturístic a casa nostra.
Heu tingut el suport de moltes administracions públiques i federacions que han volgut ser-hi en la segona fase. Creus que això presagia que l’enoturisme cada cop té més pes en el turisme?
Avui en dia el que percebem és que les administracions veuen més clar que l’enoturisme és un valor del territori, un tret identitari de casa nostra. Abans s’entenia amb una visió restrictiva pensant que l’enoturisme només tenia lloc dins d’un celler. Ara veiem que l’enoturisme passa en un territori que evidentment té vinya i que té cellers que elaboren, i aquesta és la punta de llança d’aquest discurs. Però al final parlem de territoris que tenen una oferta turística que es complementa, que sumen i generen sinèrgies. I això genera un atractiu turístic en el seu conjunt. No de forma separada sinó com a conjunt. I que tots aquests factors ajuden a dinamitzar l’economia d’un país i que també és un model turístic que millora les condicions de vida de les persones que hi viuen. Perquè aporta la possibilitat de mantenir un modus vivendi, uns trets identitaris culturals i laborals de cadascun dels territoris vitivinícoles que tenim a casa nostra.
Amb les primeres dades que has vist, es pot identificar un turisme amb més sensibilitat per la sostenibilitat?
L’enoturisme a Catalunya està passant en entorns rurals. Sí que possiblement tenim ciutats que formen part d’una ruta turística, però sobretot parlem de territori. Des d’aquest patrimoni que forma part d’aquests territoris rurals, fa que els propis atractius generin un interès en un model de persones que tenen unes ganes de conèixer i viure a partir dels valors i recursos d’aquell patrimoni. I casa nostra té aquests valors i trets identitaris. Si vols fer turisme a casa nostra, ho faràs a partir dels valors que expliquen com és casa nostra. I per mantenir la sostenibilitat del propi model, aquests valors han de seguir mantenint-se i perpetuant-se i les persones que hi arriben, han d’entendre que tindran una experiència a partir d’aquests valors.
Entrevista a Pilar Ferrando, regidora de Turisme de Gandesa, valorant l’estudi Wine Travel Observer per a la Terra Alta
El gerent de la FIHRT, Daniel Brasé, creu que les dades de l’estudi Wine Travel Observer seran claus per analitzar l’enoturisme català.
La presidenta de la Ruta del Vi de Lleida, Montse Guardiola, posa en valor les persones, el caràcter i els productes amb ADN de Lleida
Wine Travel Observer és un projecte ideat l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, que té com a origen la subvenció del programa Projecta’t 2022,
del Consorci de la Formació Contínua de Catalunya (OP20220012).
· Avís Legal · Privacitat · Cookies
2024 © Wine Travel Observer. Tots els drets Reservats.