L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

Ester García: "Havíem superar l'enoturisme de les Rutes del Vi"

La directora de l’Institut Municipal de Formació de Vilafranca, Ester García Adrados, considera en aquesta entrevista que Wine Travel Observer que l’estudi de tots els cellers catalans, no només el 57% que forma part de les Rutes del Vi, és clau per donar una imatge realista de l’enoturisme a Catalunya.

ENTREVISTA ESTER GARCÍA ADRADOS

Què representa Wine Travel Observer per a l’Escola d’Enoturisme de Catalunya i pel sector de l’enoturisme en general?

L’estudi del 2021 parlava de les necessitats formatives. Aquest [nou] estudi ha anat més enllà. Hem fet una foto de la realitat de l’enoturisme a Catalunya. La foto dels cellers, de què ofereixen les empreses, de quines activitats estan fent les empreses. I és importantíssim perquè sense saber quina oferta fem, què estan fent les empreses i què volen fer, tampoc sabem quins perfils necessitarem.

Les conclusions de Wine Travel Observer ajudaran a l’Escola d’Enoturisme a afinar la seva oferta formativa per ajustar-se a les necessitats de les empreses?

És clar! Necessitem molt treballar aquesta correlació entre quines competències calen per fer aquestes activitats, què tenen pensat fer les empreses, i els perfils que la gent té, o s’està formant en diferents espais de formació. Per mi és molt important posar números al mapa de les activitats d’enoturisme que s’estan fent, però també a la tipologia, i a les necessitats de formació.

ESTUDI DE L’ENOTURISME A CATALUNYA

Fins ara la literatura oficial tractava sobre les Rutes del Vi i els seus associats. Wine Travel Obsever estudia els no associats, i els cellers que no pertanyen a cap ruta vinícola. Com ho valora?

Jo crec que això és bàsic. Ho havíem de fer. Havíem de fer una foto que superés només els clubs de producte. Un territori que té 300 cellers o 180, no podem parlar només d’aquells que estiguin vinculats a una DO o a una Ruta. I si parlem d’enoturisme, no podem parlar només dels vinculats a una Ruta. Perquè al final una Ruta és un club de producte que parla dels seus associats. Però l’enoturisme no només es fa dins d’un club de producte.

És una fotografia més realista, tenint en compte que el 43% de cellers estudiats a Wine Travel Observer no pertanyen a una Ruta del Vi?

Tots els cellers que obren les seves portes de casa seva en un territori  estan proposant activitat enoturística. I hem de pensar què fan, els hem de posar al mapa, ho hem de comptabilitzar perquè al final formen part de l’enoturisme de país que tenim entre tots.

 

Ester Garcia Adrados Entrevista Wine Travel Observer

METODOLOGIA EXPORTABLE ARREU DEL MÓN

Aquest estudi ha fet uns marcadors que poden analitzar rutes petites i grans. És exportable a altres zones?

L’aritmètica i la metodologia. El fet de poder tenir uns indicadors fa que puguem generar transparència, que els puguem preguntar, que puguem avaluar amb altres zones,… Ara mateix ens ha permés unificar o traçar una informació compartida respecte 50 indicadors que tenim als diferents territoris de Catalunya. Molt bé. Això respecte els cellers i les seves activitats. Però quan anem, a més, a preguntar i treballar amb les empreses, hem identificat altres 110 indicadors que després els podem trasl·lladar a d’altres. Per tant estem parlant d’una detecció d’informació quantificable i transferible no només a Catalunya sinó que ens permetria comparar-nos en d’altres zones on es fa enoturisme arreu de l’Estat o a nivell internacional

Entre les conclusions n’hi ha algunes atrevides, quin camí tenen?

El tema de les capitals grans és important. Hi ha altres llocs del món on parlen de l’enoturisme de ciutats. Aquí no estem acostumats, o no tenim aquestes referències. Nosaltres entenem l’enoturisme com una activitat turística allà on es produeix el vi, on hi ha el producte originàriament, i això acostuma a ser en municipis petits, de menys de 10.000 habitants, no en municipis molt grans. Però és veritat que l’atracció de client interessat pel món del vi a ciutats grans pot ser molt potent.

L’ENCAIX DE L’ENOTURISME A LES CIUTATS

Cal que l’enoturisme rural pensi en com encaixar una proposta per a les ciutats?

Hem de poder pensar com fem que des de les ciutats es pugui traslladar aquest interès per visitar el territori i puguem fer un flux d’anar i tornar. És dir, clients que venen atrets per una cultura vitivinícola puguin anar al territori, a conèixer el producte directament. Però també que puguin gaudir d’un restaurant súper enoturístic que està a la ciutat.

El 2025 Catalunya serà Regió Mundial de la Gastronomia. Quin paper té l’enoturisme?

És el soci perfecte. La gastronomia et permet degustar un producte, amb sobretaula, fer del vi una activitat social, i del turisme del vi una activitat social amb la gastronomia. Catalunya és un país amb moltes estrelles Michelin. Per tant, aquesta atracció enogastronòmica, i la gastronomia de qualitat barrejada amb els vins de qualitat, ens ha de permetre augmentar l’interés per aquelles zones enoturístiques on es fan vins de qualitat i fer d’això una activitat turística.

SEGONA FASE AMB RESTAURANTS I ALLOTJAMENTS

Wine Travel Observer tindrà una segona fase on es podrien incloure els restaurants i els allotjaments que tenen un paper en l’enoturisme.

A la segona fase hem de ser capaços, conjuntament amb el sector, d’identificar quins són els criteris d’un restaurant enoturístic, d’un allotjament enoturístic, com les empreses de serveis turístics treballen l’enoturisme o quines propostes d’enoturisme fan.

Com ho faran?

Ens hem de posar d’acord amb el sector per poder-ho identificar, quins són els aliats a cadascun dels territoris que es potencien entre ells mateixos i fan de cada zona, ruta o territori, un interès major per poder gaudir del vi en altres espais.

Ester Garcia Adrados, directora de l'Escola d'Enoturisme de Catalunya de Vilafranca del Penedès

Articles Relacionats

“Vols que t’avisem quan es publiquin nous articles a Wine Travel Observer? Subscriu-te gratuïtament per rebre la newsletter”.