Entrevista Victor Goitia
Entrevista a Víctor Goitia, de la Ruta del Vi DO Empordà, valorant els resultats de Wine Travel Observer per al seu territori.
L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.
La directora del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, Ariadna Rectoret valora en aquesta entrevista els resultats de Wine Travel Observer. L’estudi s’ha fet arran d’una subvenció del programa Projecta’t de la Generalitat.
Què és Projecta’t, el programa que ha permès subvencionar l’estudi de Wine Travel Observer, a través de l’ajuda del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya?
Projecta’t neix de la necessitat de treballadors i treballadores que se’ns acosten i ens diuen: “El meu lloc de treball canviarà. M’he d’adaptar, però com ho faig? On puc consultar? On em poden ajudar a definir aquelles competència que hauré d’anar adquirint per no perdre el lloc de treball?” També aquells treballadors i treballadores que volen canviar de lloc de treball. Donen per acabada la seva carrera en algun sector i es volen dedicar, per exemple, al sector de l’enoturisme. Ens pregunten: com puc anar-me formant, i fer la meva carrera professional?
Quines necessitats tenen aquestes persones?
Són treballadors i treballadores que necessiten anar-se adaptant per garantir els seus llocs de treball. I per altra banda, evidenciem que Catalunya és un país de petites i micro empreses. Més del 90% de les nostres empreses tenen menys de 10 treballadors. Per tant, tenim un veritable problema perquè la persona que és propietària, alhora és la cap de recursos humans, cap comercial… fa tots els papers de l’auca! I té un, dos, tres o quatre treballadors que normalment són tècnics molt especialitzats en el seu lloc de treball.
Com els podeu ajudar?
Aquesta empresa se’ns acosta i ens diu: com puc adaptar el meu negoci i el talent dels meus treballadors i treballadores per poder seguir avançant i ser competitius? Davant d’aquestes dues demandes, neix Projectat: la idea de muntar un punt d’assessorament, suport, orientació…, com li vulguem dir, que ajuda al treballadors a definir aquestes necessitats i trobar on formar-se per assumir aquestes competències.
Per tant, Projecta’t ajuda tant a empreses com treballadors a resoldre els dubtes de formació per afrontar el seu futur…
Sí. I també a l’empresa a definir quin talent necessitarà incorporar. O als treballadors que ja té a l’empresa, a saber on els pots enviar a formar-se. Aquest és el paquet que intenta (i penso que amb la presentació de Wine Travel Observer ha sigut una evidència) que aconsegueix construir amb aquesta iniciativa que hem impulsat.
Quines habilitats cal seguir millorant per mantenir el lloc de treball?
Les competències transversals: treballar en equip, capacitat de comunicar i de liderar grups. Això vol dir crear xarxa, etc. Tot això són noves competències que no s’ensenyen a la universitat, ni a la formació professional, ni quan t’estàs especialitzant en un lloc de treball. Per tant, has d’estar sempre en alerta de com t’has d’anar referint a la teva empresa, per dir-ho d’alguna manera.
Com faries el trasllat al sector de l’enoturisme?
És potser dels sectors més fàcils d’explicar. A l’estudi s’analitzen cellers. Els cellers fins fa 10 o 15 anys només feien vi. Res més. Entraven enòlegs, i treballadors de la cadena de producció del vi. Comencem a incorporar l’enoturisme (turisme vinculat al vi). Per tant, noves habilitats: guiatge de grups, tast de vins, habilitats comunicatives, etc.
Tot ha canviat…
I a més, ara hem apujat el llistó. Estem parlant d’enoturisme gastronòmic. A l’estudi s’explica que ja no només acompanyem el vi amb palets de pa, sinó amb formatges. La persona ha de ser capaç d’explicar que un formatge de cabra lliga més amb un vi negre, per posar un exemple. Per tant, aquest és un gran exemple per la nostra guerra, per dir-ho d’alguna manera.
Noves necessitats, noves competències, nova formació…
És clar! Perquè quan eres només un productor de vi, obries la cava i ensenyaves com feies el vi. Però ara has de fer un tast de vins, els has d’explicar la cultura del teu territori, has de saber perquè combinen millor determinats embotits amb determinats vins, etc. Totes les teves competències es van reciclant i tu t’has de reciclar.
Wine Travel Observer constata que els propietaris de cellers cada vegada demanen més competències als seus treballadors.
I tant! El volum de competències que demanen és absolutament exigent. No podem pretendre que un perfil professional tingui totes aquestes competències. No hi ha cap universitat que et formi en tot. Una altra cosa es que tu vagis assolint aquestes coses…
Per tant, els professionals de l’enoturisme tenen una evident necessitat formativa?
Gràcies a estudis com Wine Travel Observer, que hem impulsat en tots els sectors, ens ajuda molt a construir l’oferta de formació. Penseu que tot això que avui hem vist amb Wine Travel Observer, com a indicadors, nosaltres ho traslladem al nostre catàleg de formació. Hem vist temes de territori, vins, gastronomia, etc.
És a dir que aquest estudi pot ajudar a millorar les necessitats formatives del sector?
I tant! Totes les conclusions les anem incorporant com a oferta formativa pel sector del vi, tot i que no té relació amb el món del vi. I ens està servint moltíssim! Si ho traslladem a tots els sectors, estem intentant ajudar al treballador i a l’empresa.
Les empreses i els treballadors han d’estar alerta?
L’administració, sobretot els que ens dediquem a la formació del món del treball, som especialment pesats en alertar. Ull per mantenir el teu lloc de treball! Has d’estar constantment alerta de com va evolucionant per avançar-te als canvis que es produiran, i per poder oferir aquell talent nou que t’exigirà aquell lloc de treball.
Per tant, t’has d’estar formant tota la vida?
Exacte! El nostre lema de formació al llarg de la vida és una realitat. Qui no es formi, perdrà el lloc de treball. Perquè no estem parlant només de canvis tecnològics o vinculats a les noves energies, etc. Sinó (amb Wine Travel Observer ho hem vist) hi ha molts canvis vinculats a les habilitats que tenim com a persones.
Entrevista a Víctor Goitia, de la Ruta del Vi DO Empordà, valorant els resultats de Wine Travel Observer per al seu territori.
Entrevista a Rebeca Ruiz, de la Ruta del Vi de la DO Alella, valorant els resultats de Wine Travel Observer per al seu territori.
La cap de l’Oficina de Màrqueting Estratègic de Turisme de la Diputació de Barcelona creu que la demarcació pot abanderar l’oferta d’enoturisme per davant d’altres
Wine Travel Observer és un projecte ideat l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, que té com a origen la subvenció del programa Projecta’t 2022,
del Consorci de la Formació Contínua de Catalunya (OP20220012).
· Avís Legal · Privacitat · Cookies
2024 © Wine Travel Observer. Tots els drets Reservats.