L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

Anna Maria Sànchez: “Barcelona pot abanderar l'enoturisme, a diferència de París o Londres”

Entrevista a la cap de l’Oficina de Màrqueting Estratègic de Turisme de la Diputació de Barcelona sobre Wine Travel Observer.

Anna-Maria-Sanchez-Diputacio-Barcelona

Com valoreu l’estudi Wine Travel Observer de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya que s’ha presentat per a la destinació Barcelona?

Des de la Diputació de Barcelona volem felicitar-vos per aquesta iniciativa. Creiem que és molt adient fer una reflexió sobre com està el sector enoturístic. Un sector en el que partim d’unes bases excel·lents. A la destinació Barcelona tenim cellers que fan enoturisme des de fa molts anys. Però sempre és bo aturar-nos, reflexionar, tenir aquesta visió de mercat i aquesta visió de client.

Acostumats a tenir molts estudis sobre la taula, com heu llegit els resultats?

Creiem que l’anàlisi que heu fet a nivell de Catalunya ha sigut excel·lent. I no podíem més que sumar-nos des de Diputació, i agrair-vos la possibilitat de tenir també una reflexió interna per a la nostra destinació.

Quins reptes posa sobre la taula Wine Travel Observer?

El nostre repte és portar clients a nivell internacional, i també que ens visitin els clients de proximitat, que gaudeixin de les experiències enoturístiques a la província de Barcelona. L’enoturisme és un dels productes que està tenint més desenvolupament i més visió internacional, també amb una perspectiva de despesa.

Quin és el perfil diferencial d’un enoturista?

És un turista que ve durant tot l’any. Fa una despesa força important. I sobretot valora la destinació on està: gaudeix de la cultura, i de la gastronomia, com ressalteu a l’estudi. És un visitant que entén allò que està visitant.

De quina manera ajuda l’estudi a adequar el missatge de la destinació Barcelona?

Aquest turista està molt relacionat amb el nostre projecte de sostenibilitat econòmica, social i medi ambiental. Creiem que l’enoturisme ens ajuda a donar suport a moltes petites i mitjanes empreses, que estan fent projectes molt bonics al nostre territori, i que ens ajuden a desenvolupar aquestes experiències diferents. Per tant, des de la Diputació de Barcelona només podem que donar suport, defensar-ho i intentar modestament anar a buscar aquest client i explicar-li que Barcelona és molt més.

Quin és el missatge que hem de transmetre als turistes interessants en el món del vi, a les comarques de Barcelona?

Que Barcelona és una destinació que tots coneixen internacionalment. I que a més està molt a prop, a menys d’una hora, d’aquestes experiències enoturístiques. També pot ajudar a la ciutat de Barcelona a posicionar-se en un lloc on actualment no hi és. Això ho hem comentat sovint amb vosaltres en converses molt interessants. Barcelona pot competir en un lloc on altres ciutats similars com París, Londres o Viena no poden estar. Barcelona pot ser abanderada d’aquest projecte.

Un dels punts on heu mostrat més interès a la destinació Barcelona és saber quants cellers visitables de Wine Travel Observer poden rebre turisme de negocis. Per què?

És un plaer haver estat amb vosaltres en aquesta recerca. El turisme MICE és una gran oportunitat. El client winelover és molt interessant, però els cellers poden voler atraure un altre tipus de clients, com el visitant que fa turisme de reunions. Aquest turista vol sortir de la ciutat, de l’hotel, dels espais més habituals per fer reunions. Poder-ho fer en un celler, o una masia tradicional com les que tenim al territori.

Des del vostre punt de vista els cellers que estiguin preparats s’haurien d’obrir a un tipus de turisme de negocis?

Els nostres cellers i les nostres experiències enoturístiques han de veure en aquest client del turisme de reunions una possibilitat de nous ingressos. És un client molt exigent, que també els ajudarà a formar-se, i desenvolupar-se també a nivell d’empresa. Sabem que no són els mateixos criteris de comunicació. Necessitaran altres formats. Tenir en compte el treball dels intermediari, dels organitzadors d’esdeveniments. Per tant, les empreses enoturístiques s’hauran de formar en aquest servei. Però també des de Diputació de Barcelona i des de l’Escola estarem encantats d’ajudar-los.

Parlant de jaciments d’oportunitats en l’enoturisme, des de la Diputació també heu apuntat l’enoturisme del benestar. Hi veieu una tendència?

Des de la Diputació també hem detectat altres combinacions, com cultura o benestar. Com podem vincular el món de l’enoturisme amb el món del benestar? Aquest tema d’aturar-nos, gaudir, el passeig conscient, tastos conscients,… És un tema que cada cop ens està arribant més i veiem una oportunitat de mercat, sobretot amb molts mercats europeus que ens ho demanen. I també des de Diputació amb les nostres comarques desenvolupar tot això.

Un dels reptes que també heu posat sobre la taula, i que apunta l’estudi, és com fer que la comunicació aprofiti al màxim tota la potencialitat dels cellers. Què en penseu?

Per nosaltres la comunicació és fonamental per arribar a aquest client molt divers, amb moltes motivacions, parlant-li amb el llenguatge que vol, amb les imatges que vol. A nivell d’empresa cal trobar el seu caràcter, la comunicació diferencial per explicar la seva història. Això és el que ens farà decantar per quina experiència anem a fer.

Articles Relacionats

“Vols que t’avisem quan es publiquin nous articles a Wine Travel Observer? Subscriu-te gratuïtament per rebre la newsletter”.