L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

Quants cellers tenen restaurant?

Un 8% de cellers té restaurant propi. Com són? Quins horaris obren? Quines opcions alternatives ofereixen els cellers quan els visitants es volen quedar a menjar, segons Wine Travel Observer?

QUANTS CELLERS TENEN RESTAURANT?

Tot i que pot semblar habitual visitar un celler i quedar-se a fer un àpat, hi ha molt pocs cellers que disposin d’un restaurant propi. És a dir, un espai amb cuina pròpia, amb personal diferent al d’enoturisme, que prepari plats calents per servir en un menjador. Segons l’estudi Wine Travel Observer, hi ha 37 cellers catalans (8% del total de cellers visitables) que tenen restaurant. A vegades la cuina es troba al mateix celler, però en alguns casos també pot ser que el restaurant estigui a prop, en un altre edifici.

QUINS DIES I HORES OBREN ELS RESTAURANTS DELS CELLERS?

La restauració és un servei per acompanyar les visites d’enoturisme. En molt pocs casos el restaurant és l’activitat principal, i el celler és la secundària. Tot i que n’hi ha, com per exemple el restaurant Cal Travé, de Solivella (Conca de Barberà), que també té un celler propi molt a la vora. Així doncs, la majoria de restaurants són complements dels cellers, on l’activitat principal és elaborar vins.  El 95% de cellers amb restaurant obre tot l’any. A més a més, el 87% dels restaurants als cellers només obre per dinars, sobretot de divendres a diumenge, que és quan reben la majoria dels visitants. Un dels exemples més clars és La Manela, un pati amb food truck, que prepara activitats de restauració al costat del celler Artcava d’Avinyonet (Penedès).

QUINES OPCIONS OFEREIXEN ELS CELLERS PER MENJAR?

Hem seleccionat quatre opcions majoritàries:

1) Restaurant propi

Cuina oberta amb personal qualificat, amb opció de plats de menús, o carta.

2) Menjador propi

Cuina sense personal, habilitat per servir plats freds o calents, que només s’utilitza per emplatar plats preparats vinguts d’altres llocs.

3) Servei de taules

Menjador, o taules per fer pícnics, on es serveix menjar preparat d’altres llocs que no precisa ni d’emplatat, ni d’escalfat.

4) Showcooking

Cuina portàtil, i personal de cuina vingut de fora expressament per cuinar plats en un espai que no està preparat.

PER QUÈ HI HA CELLERS QUE FAN DE RESTAURANT?

Hi ha diferents respostes i cap és majoritària. Els cellers entrevistats a Wine Travel ObserverWine Travel Observer ho fan per diferents motius:

Cellers amb restaurants a Wine Travel Observer

Articles Relacionats

“Vols que t’avisem quan es publiquin nous articles a Wine Travel Observer? Subscriu-te gratuïtament per rebre la newsletter”.