L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

Quants cellers tenen allotjament per quedar-se a dormir?

Un 10% de cellers catalans tenen allotjament. Descobreix l’oferta de pernoctació i els problemes amb què es troben aquests cellers, segons Wine Travel Observer.

QUANTS CELLERS TENEN ALLOTJAMENT?

Cada vegada hi ha més cellers que disposen d’allotjament. Segons Wine Travel Observer, al voltant d’un 10% de cellers ofereixen fer una visita, viure una experiència d’enoturisme, i quedar-se a dormir. Hi ha 44 cellers catalans que tenen allotjament. En un 28% dels casos, el lloc per dormir es troba al mateix recinte del celler. En el 72% dels casos es troba molt a prop, i s’hi pot arribar fàcilment des del celler.

QUINA MENA D’ALLOTJAMENTS TENEN ELS CELLERS?

Hi ha una gran diversitat.

  • Hi ha cellers amb hotels de cinc estrelles gran luxe, com els que hi ha al Priorat (Terra Dominicata, a Escaladei).
  • També hi ha cases rurals pròximes a les vinyes (Rural Jordà del celler Vinya Janine, a Rodonyà; Masia Rendé Masdéu a L’Espluga de Francolí).
  • Una altra opció són els hotels rurals (Vilosell Wine Hotel del celler Tomàs Cusiné, a Les Garrigues).
  • Hi ha cellers amb Bed & Breakfast, (Clos Figueras, a Gratallops).
  • Cellers amb apartaments (La Vinyeta, a Mollet de Perelada; o Casa Piñol, a Batea).
  • Fins i tot hi ha cabanes (Oller del Mas, Manresa) i barraques de pedra a tocar de les vinyes.

La tendència és que aquesta oferta complementària creixi, perquè hi ha cellers que estan en obres per habilitar un espai de pernoctació.

QUINS  DIES OBRE L’ALLOTJAMENT?

Els més de 100 cellers entrevistats a fons a Wine Travel Observer ens han confirmat que obren tots els dies de la setmana. L’enoturisme de pernoctació és una opció que sol anar lligada a la pròpia feina al celler, o a la vinya, i en molts casos la gestiona la mateixa família. Així que la seva disponibilitat no es limita a caps de setmana.

PER QUÈ ELS CELLERS OFEREIXEN DORMIR?

És un tipus d’oferta que només ofereixen un 10% dels cellers visitables, però un 24% dels cellers enquestats a fons. Aquests negocis ens han explicat que disposaven d’espais a la vora del celler i que els han aprofitat per fer turisme rural. La idea és donar a l’enoturista un servei complert de tast de vins, restauració i allotjament.

AMB QUINS PROBLEMES ES TROBEN ELS CELLERS?

El primer i més evident és el permís legal. Cada municipi està limitat per una quantitat de llits permesos, i l’obtenció dels permisos no és fàcil en alguns casos, perquè pot ser que el celler estigui construit sobre terrenys agrícoles, amb usos limitats. Hi ha altres casos que viuen en una incòmida al·legalitat. Llocs en què, per exemple, no se’ls permet de parlar de “dormir entre vinyes” sinó de “despertar-se entre vinyes”. Hi ha cellers que han decidit fer-se enrere pels problemes burocràtics que suposa, perquè no tenien les construccions fetes anteriorment a la demanda dels permisos.

 

Cellers amb allotjament on quedar-se a dormir

Articles Relacionats

“Vols que t’avisem quan es publiquin nous articles a Wine Travel Observer? Subscriu-te gratuïtament per rebre la newsletter”.