L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

Què és “enoturisme”, segons els diccionaris del món?

Què és enoturisme? És un mot de nova creació i de recent admissió. De fet, només els diccionaris de Catalunya i Espanya l’admeten. No hi ha rastre als de llengua francesa, anglesa, o italiana.

QUÈ DIUEN ELS DICCIONARIS D’”ENOTURISME”?

“Enoturisme” és un mot tan nou que la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) de la Llengua el va admetre oficialment el 16 de desembre de 2021. La definició actualitzada d’enoturisme és un dels primers passos de l’estudi Wine Travel Observer. La RAE el defineix com el “turisme per zones de cultiu i producció de vi, amb visites a les vinyes i cellers, i degustació dels seus brous”. La paraula original és “caldos”. Una forma de definir els vins que va generar polèmica, per considerar-la “antiga” i “desactualitzada”.

DEFINICIÓ DEL TERMCAT

Per altra banda, el Termcat és dels pocs espais lingüístics que admet “enoturisme”. ENOTURISME: nom, masculí. Turisme que té per objectiu conèixer la riquesa vinícola d’una determinada zona. Turisme enològic.

Font: Termcat.

DEFINICIÓ DE LA RAE

Com dèiem, ENOTURISMO. De eno- y turismo. Nombre, masculino. Turismo por zonas de cultivo y producción de vino, con visitas a los viñedos y bodegas, y degustación de sus caldos.
Font: Real Academia Española de la Lengua.

REIVINDICACIÓ HISTÒRICA

De fet, l’admissió de la paraula “enoturisme” al Diccionario de la Lengua Española era una històrica reivindicació del sector del turisme i l’elaboració de vins, que veien en aquesta acceptació un reconeixement i una visibilitat oficial. Perquè al carrer fa anys que parlem d’enoturisme… A Catalunya, des de primers de 2000.

A Catalunya “enoturisme” és un neologisme, encara. Igual que a Espanya. Però en altres països molt pròxims, com Itàlia, França, o Anglaterra, no és un mot acceptat.

DEFINICIÓ EN ITALIÀ

D’una banda, el prestigiós diccionari Trecanni de llengua italiana en parla a al terme “agriturismo”. A la definició, el descriu com a “forma de turisme consistent a allotjar-se durant un període determinat de temps en una finca agrícola, vivint com a hoste en les famílies dels pagesos, previ pagament d’una determinada suma de diners […] places i serveis. Aquesta connotació ha contribuït a l’evolució de formes específiques de turisme, com enoturisme, en què un producte (en aquest cas el vi) esdevé significativament representatiu de la cultura agrícola d’un territori”.

DEFINICIÓ A TRECANNI

ENOTOURISMO /
AGRITURISMO
Forma di turismo consistente nel soggiornare per un certo periodo di tempo presso una tenuta agricola, vivendo come ospite nelle famiglie dei contadini, dietro pagamento di una determinata somma di denaro […] luoghi e servizi. Tale connotazione ha contribuito all’evoluzione di forme specifiche di turismo, per es. l’enoturismo, in cui un prodotto (in questo caso il vino) diviene significativamente rappresentativo della cultura agricola di un territorio.
Font: Trecanni

DEFINICIÓ EN ANGLÈS

WINE TOURISM/ ENOTOURISM
Matches not found
Font: Oxford
Dictionary/Cambridge Dictionary

DEFINICIÓ EN FRANCÈS

ENOTOURISM
I’ll n’y a pas de résultat pour cette recherche
Font: Dictionnaire de l’Académie française

D’altra banda, els més importants diccionaris en llengua anglesa, com els d’Oxford i Cambridge, tampoc no tenen cap paraula d’aquest tipus: ni “winetravel”, ni winetourism”, ni “enotourism”, “ni “enotravel”. A França, al referencial Dictionnaire de l’Académie Française, no s’hi pot trobar ni “enotourisme”, ni “oenotourisme”.

Articles Relacionats

“Vols que t’avisem quan es publiquin nous articles a Wine Travel Observer? Subscriu-te gratuïtament per rebre la newsletter”.