L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

Quants anys fa que els cellers catalans fan enoturisme?

6 de cada 10 cellers fa menys de 10 anys que obren portes a l’enoturisme, segons una enquesta feta a 103 cellers per WINE TRAVEL OBSERVER.

EL MOT “ENOTURISME” ÉS FORÇA NOU, PERÒ…

… fa molts anys que els cellers obren portes! Inicialment s’obrien pels compradors, que els visitaven per emportar-se vi. En molts casos la venda del vi anava acompanyada d’un petit tast, que ajudava a escollir. Era un detall cap al comprador.

EL TAST SEMPRE ERA PREVI A LA COMPRA

Els tastos als cellers solien fer-se a peu dret a la botiga improvisada del celler. Poc a poc aquestes degustacions es van anar sofisticant, amb petits aperitius, com formatges, embotits o fruits secs. Especialment per introduir les anyades més valuoses als compradors habituals.

ENTREU A FER UN COP D’ULL AL CELLER…

Al principi, la majoria dels cellers venien els vins a granel. A mesura que es van embotellar (i ajustant el preu), els cellers aprofitaven el moment de la degustació per explicar els canvis. Aquí sorgeixen les primeres visites als cellers: mostrar els dipòsits d’acer inoxidable, o les bótes de fusta com un reclam per mostrar l’evolució.

DE LES VISITES D’ABANS A LES EXPERIÈNCIES D’AVUI

A principis del 2000, els cellers veuen que els usuaris que compren vi també estan interessats en el procés d’elaboració, i poc a poc van fent visites amb història del celler, elaboració dels vins, o visites a les vinyes. És un procés natural que no oblida l’origen: vendre vins. Per això moltes visites no tenen preu, horari, o estructura.

LA PROFESSIONALITZACIÓ ÉS ENCARA MOLT RECENT

Segons l’enquesta de qualitat a 103 cellers catalans de Wine Travel Observer, un 61% obre portes als visitants des de fa menys de 10 anys (2024-2014). Un 27% reconeix que van començar entre el 2014 i el 2004. Només un 12% consideren que van començar abans del 2004.

LES VISITES D’AVUI SÓN L’HERÈNCIA DEL PASSAT

6 de cada 10 cellers tenen menys de 10 anys d’experiència en enoturisme. En molts casos, perviu la tradició d’esperar que els visitants comprin vi (tot i que ara ja hi ha una tarifa per visita), mostrar-los les tines i les bótes (enlloc de fer un tast amb aliments), o no especificar horaris i preus a la web per acomodar les visites.

WINE TRAVEL OBSERVER és un estudi de l’oferta de l’enoturisme a Catalunya el 2024, dut a terme per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

Quants-anys-cellers-enoturisme
“Vols que t’avisem quan es publiquin nous articles a Wine Travel Observer? Subscriu-te gratuïtament per rebre la newsletter”.