L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

"Enogastronomia: una nova paraula, concepte i oportunitat"

Article d’opinió de Gemma Muray Domingo i Clara Soler Isart, professores de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya i creadores de Caram Caram!

Gemma-Muray-Clara-Soler-Wine-Travel-Observer

Gemma Muray i Clara Soler, fundadores de Caram Caram i professores de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya

Picture of GEMMA MURAY I CLARA SOLER

GEMMA MURAY I CLARA SOLER

Vilafranca del Penedès - 12 DE JUNY DE 2024

ENOGASTRONOMIA: UNA NOVA PARAULA

Recentment, la paraula “enogastronomia” ha començat a aparèixer en els títols de les activitats enoturístiques i en les descripcions de les propostes que els cellers creen per atraure el seu públic. Ens fa enormement feliç que això estigui passant, ja que aquest concepte ha esdevingut popular en els últims anys gràcies a l’augment de la consciència sobre el consum de proximitat, la valorització del producte local i la importància de preservar els plats que defineixen la gastronomia local de cada zona o indret. Aquest fet reflecteix la nostra forma de viure i de ser.

ENOTURISME I GASTRONOMIA

Hem observat en els últims quatre anys que dues tipologies de clients que consideràvem que podien anar per separat, van més juntes que mai. Els enoturistes i els amants de la gastronomia local s’han trobat, unit i sumat per buscar l’autenticitat del que se’ls presenta a la copa i al plat. El seu interès es trasllada cada vegada més a conèixer l’origen del vi i del producte que es marida, les històries que s’hi amaguen darrere d’aquell maridatge i fins i tot, on es pot trobar cada producte per poder-lo comprar a la seva botiga pròpia o celler després de fer un tast.

WINE TRAVEL OBSERVER

L’enogastronomia s’ha convertit en un concepte clau dins l’enoturisme, oferint nombrosos beneficis i oportunitats per a l’economia local i circular. De fet de les 1683 experiències enoturístiques estudiades el 2023 per Wine Travel Observer, un 27% tenien el tast de vins com a eix central de l’activitat i un 43% tenia la combinació de vins i menjar com a fet diferencial.

EL MARIDATGE, LA PART MÉS LÚDICA

Aquesta fet reforça l’argument que avui dia la presentació d’una taula d’embotits, formatges, o xocolates per maridar amb els vins del celler s’ha convertit en una opció recurrent i aclamada pels visitants. Aquesta pràctica ha demostrat que els visitants gaudeixen molt més del tast quan s’allunyen de la part més tècnica i s’apropen a la part més lúdica.

MARIDATGE DE PROXIMITAT

El maridatge no només complementa i enriqueix l’experiència sensorial del vi, sinó que també crea un ambient més relaxat i divertit, permetent als participants gaudir més plenament de la degustació. Tanmateix, els clients valoren que els productes siguin de la zona o almenys catalans i a ser possible, que tinguin una relació propera amb el territori on es troben. Aquesta preferència no només afavoreix els productors locals, sinó que també contribueix a la preservació de tradicions culinàries i agrícoles de cada territori.

CREACIÓ DE PROPOSTES

Des de Caram Caram, hem observat de primera mà com la creació de productes i serveis seguint aquesta tendència ha potenciat i afavorit l’economia local de manera més sostenible. Gràcies a la creació de propostes enogastronòmiques a mida en fires locals, cellers i entitats, s’han generat noves sinergies entre productors, cellers i restaurants del territori. Aquestes col·laboracions han facilitat una major integració dels productes locals en les experiències enoturístiques, enriquint l’oferta i augmentant l’atractiu de les activitats per als visitants.

SOSTENIBILITAT I AUTENTICITAT

Finalment, podem concloure dient que l’enogastronomia no només ha enriquit l’enoturisme, sinó que també ha creat un vincle profund entre els productors locals i els consumidors, fomentant una economia més sostenible i autèntica.

Articles Relacionats

“Vols que t’avisem quan es publiquin nous articles a Wine Travel Observer? Subscriu-te gratuïtament per rebre la newsletter”.