L’estudi de l’oferta d’enoturisme a Catalunya, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.

Què és l'enoturisme?

L’enoturisme és un tipus de turisme rural, cultural i gastronòmic. Visitar zones vinícoles per gaudir de diferents experiències, segons Wine Travel Observer

TURISME RURAL, CULTURAL I GASTRONÒMIC

Què és enoturisme? La pregunta és senzilla. “Enoturisme” és una paraula relativament recent. Sabies que la paraula “enoturisme” als diccionaris del món no és fàcil de trobar? Una de les necessitats prioritàries de Wine Travel Observer és definir-lo d’una forma fàcil, clara i entenedora. Enoturisme és un tipus de turisme rural, cultural i gastronòmic.

PER QUÈ L’ENOTURISME ÉS RURAL?

És un viatge a vinyes i cellers, on tenir experiències envoltats de natura. És una connexió amb el territori i el paisatge. En molts casos és una visita que es fa amb el vinyataire o l’elaborador que ens obre les portes d’una propietat, on es sol prestigiar l’ecologia i els tractaments naturals.

L’ENOTURISME: TURISME 100% CULTURAL

Perquè es basa en experiències per aprofundir en la història, les tradicions, i el patrimoni vegetal i arquitectònic d’un lloc, que contribueix al desenvolupament econòmic, i la pervivència d’un model productiu i cultural en extinció.

PER QUÈ L’ENOTURISME ÉS GASTRONÒMIC?

Perquè sol incloure un tast de vins, l’oportunitat d’acompanyar-ho amb gastronomia d’arrels, amb producte de proximitat, o de quilòmetre zero. En molts casos també acompanyat d’oferta de restauració de proximitat i d’allotjaments rurals, molts cops de pagesos i elaboradors. Catalunya serà regió Mundial de la Gastronomia el 2025, un reconeixement que dóna més rellevància a l’enogastronomia.

Per aquest motiu l’enoturisme és diferent al turisme tradicional, ja que es considera propici a formes de turisme responsable i conscient, com el turisme regeneratiu. Aquesta és la definició que proposem a Wine Travel Observer, per començar a dimensionar l’activitat a casa nostra.

DEFINICIONS D’ENOTURISME

Davant l’escassetat de definicions oficials, a Wine Travel Observer hem buscat altres veus. En general, totes coincideixen a veure’l com a rural, cultural i gastronòmic.

Wikipedia defineix enoturisme com: “un tipus de turisme enfocat a les zones de producció vinícola. La revista digital nord-americana Food’n Road assenyala que “les rutes i els recorreguts es centren en un únic objectiu: conèixer regions dedicades a la producció de vi i tastar els seus vins”.

També el blog de Vivanco, un celler de La Rioja, insisteix en la idea: “viatjar a una zona vitivinícola per conèixer des de dins el món del vi: cellers, vinyes, elaboració, història…”. La revista digital Vinetur afegeix que és “aquell tipus de turisme dedicat a potenciar i gestionar la riquesa vitivinícola d’una determinada zona”.

Què és l'enoturisme?

ENOGASTRONOMIA, QUÈ ÉS?

La Wikipedia en castellà reconeix que l’enoturisme “té relació amb el turisme gastronòmic”, i la revista anglesa Food’n Road ho té clar: “és un tipus de turisme gastronòmic orientat a conèixer i apreciar l’univers del vi”. Vivanco matisa que “l’interès, o reclam principal és el vi, tot i que sol anar de la mà de la gastronomia, la cultura i l’amor pels entorns naturals”. En resum, consideren que “l’enoturisme és combinació de turisme rural, cultura, gastronomia i, sobretot, vi”.

El vi es gaudeix més amb gastronomia, i és un ambaixador del territori. Catalunya serà regió Mundial de la Gastronomia el 2025, un reconeixement que dóna (encara) més rellevància a l’enogastronomia.

A La Rioja Turismo assenyalen: “encara que no sàpigues res de vi, fins i tot si no t’agrada beure’l, l’enoturisme té una activitat per tu”. L’enoturisme també pot ser per abstemis, malgrat que pugui resultar contradictori.

ENOTURISME A LA CIUTAT?

L’enoturisme és només rural? Bé, en molts llocs l’enoturisme és un flux que va de la ciutat al camp. Fins a quin punt es poden obviar les capitals del vi d’aquesta eqüació?

Barcelona és la capital d’un gran país de vins. L’única vinya plantada al seu terme és el celler de Can Calopa, a Collserola, que elabora el vi “Vinyes de Barcelona”. Tot i així Barcelona és el destí de milions de turistes que poden acabar al Penedès, el Priorat, l’Empordà, o la Terra Alta. En el futur caldrà trobar encaix en la definició d’enoturisme.

A Catalunya també hi ha ciutats del vi, com Vilafranca (Capital del Vi), Sant Sadurní d’Anoia (Capital del Cava), Falset, Gandesa, Manresa, o Tarragona.

A Catalunya, la major part dels encants de fer enoturisme es troba en municipis de menys de 10.000 habitants.

EL PAPER DE LES CAPITALS

Pensant a trobar un model on Barcelona, o altres capitals catalanes encaixin en l’oferta d’enoturisme hi ha exemples com Bourdeaux, a una hora del Médoc; Éperney a la Champagne (França), o San Francisco, a dues hores de Napa i Sonoma.

Aquesta distància s’ha resolt diferent a la Vall del Douro, a Portugal. A la ciutat de Porto hi ha delegacions dels principals cellers a la ciutat, per atendre els turistes que no volen desplaçar-se a la zona rural.

Ciutats com Logronyo (amb la famosa calle Laurel i rodalies) té una àmplia oferta de vi i gastronomia, però és relativament limitada la promoció de viatges a cellers.

ENOTURISME CULTURAL

El vi és paisatge i territori, petjada humana de la feina de la pagesia… i també és cultura: història, patrimoni i tradicions.

Hi ha exemples de cellers amb patrimoni arquitectònic arreu del món. A Catalunya trobem els cellers modernistes, coneguts com a Catedrals del vi, principalment ideades per l’arquitecte Cèsar Martinell, fins a obres modernes com el celler Waltraüd del Centre de Visites de Família Torres a Pacs del Penedès; o els cellers Brugarol de Palamòs i Perelada a l’Alt Empordà dels arquitectes RCR, guardonats amb el premi Pritzker.

També hi ha enoturisme cultural palpable en museus i centres d’interpretació, com el Vinseum a Vilafranca, el Cava Centre a Sant Sadurní, o el Centre d’Interpretació de la Malvasia a Sitges. O en desenes de petits museus rurals amb eines del camp, o històries de la vida rural a l’Espluga de Francolí, el Museu de la Memòria de la Vinya i el Vi a Sant Fruitós de Bages, o a Les Vinyes del Convent, a Horta de Sant Joan.

També hi ha cellers relacionats amb la música (Vinyes dels Aspres amb Eduard Toldrà), o la literatura (Vall Llach amb Miquel Martí i Pol).

A la seva definició, Wikipedia també considera els tractaments de bellesa i salut, basats en vins, com la denominada “vinoteràpia”.

“DRINK IN MODERATION”

Entre els enoturistes hi ha persones que no volen, o no poden beure alcohol, com ara menors, persones en tractaments mèdics, abstemis, o vegans que no troben opcions de vins amb l’etiqueta “vegan”.

En paral·lel, cada cop hi ha una major oferta de most, sucs de fruita i altres begudes naturals sense alcohol per acompanyar els tastos de vins. Les campanyes de “drink in moderation” han intentat modificar els tastos d’enoturisme reduint-los en quantitats i dosis, tot i que sense massa èxit. Continua sent difícil conduir després d’una visita a un celler on es tasten 5 vins.

Al món continua el debat sobre els químics en el vi (i en altres productes) i com reduir l’ús dels sulfits. Així com una oferta cada vegada més creixent dels vins amb menys grau, o els vins i escumosos sense alcohol.

L’ENOTURISME DEL FUTUR

En els pròxims anys els especialistes auguren un increment de l’enoturisme, que ara representa una xifra incerta a Catalunya, tant en el compte de resultats d’un celler, com en l’impacte econòmic en una zona determinada. Aquest fet dificulta enormement saber quant s’ha d’invertir en desenvolupar-lo. Els cellers més avançats tenen una oferta molt madura, i estan al costat d’elaboradors menuts que amb prou feines poden fer una visita els caps de setmana, prenent hores del seu merescut descans.

L’Escola d’Enoturisme de Catalunya ofereix cursos especialitzats, titulacions i mòduls de formació contínua per alimentar una demanda irregular per part dels cellers, restaurants i allotjaments. És dels pocs llocs d’Europa amb títol oficial equivalent a tècnic superior.

Articles Relacionats

“Vols que t’avisem quan es publiquin nous articles a Wine Travel Observer? Subscriu-te gratuïtament per rebre la newsletter”.